Magneter för bättre minnen

Redan på medeltiden förstod man att använda magnetism i kompasser. Dagens forskare studerar magnetiseringsdynamik för att optimera datorminnen.

Magneter - bra till mycket.

Magneter - bra till mycket.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Uppsala2016-09-07 09:05

Trots att magnetismen har varit känt för vetenskapsmän i nära tusen år finns fortfarande mycket kvar att upptäcka som kan revolutionera tekniken. Professor Gunilla Kreiss leder ett forskningsprojekt inom Essence som handlar om att utveckla analysverktyg för att studera magnetiseringsdynamik.

– Datorminnen bygger på magnetism. Syftet är att kunna göra minnena både mindre och snabbare än vad de är i dag, berättar hon.

Ett viktigt mål är att utveckla tekniker där man använder en multiskalmodell, det vill säga stora – och småskaliga analysmetoder samtidigt.

För att förstå hur magnetismen kan utnyttjas optimalt krävs en metod som inkluderar det småskaliga systemets effekt på det storskaliga.

– Man använder ett uträknat medelvärde för att se hur atomerna interagerar. Det är otänkbart att beskriva varje atom. Men det behövs också en småskalig modell för att förstå enskilda atomer, förklarar Gunilla Kreiss.

Hur skyrmioner – magnetiska virvlar av palladiumatomer – uppstår kan till exempel bara beskrivas småskaligt. Och de små, små virvlarna är nyckeln till bättre magnetiskt lagringsutrymme. Beräkningsmetoderna hjälper till att förbättra datorminnena baserade på skyrmioner. Liksom andra projekt inom Essence bereder Gunilla Kreiss forskning mark för framsteg inte bara inom det egna området.

Ska göra svensk forskning väärldsledande

Essence of sciences verksamhet vid Uppsala universitet ligger på Polacksbackens campus, BMC och Ångströmlaboratoriet. Projektets vision är att göra svensk e- vetenskap internationellt ledande. Vid Uppsala universitet är ett tjugotal personer involverade i projektet. Vid utvärderingen av de strategiska forskningssatsningarna 2015 fick Essence of science goda betyg.

Källa: Essence of science

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om