När Magdalena Åslund i lördags skulle beställa färdtjänst till sin bror Martin som sitter i rullstol gick det inte eftersom hon ringde efter tio på kvällen.
− Vi var på en familjefest hemma hos mig och eftersom det var sådant snöoväder ringde vi färdtjänst. Min bror har svårt att prata så jag ringde men jag fick bara veta att det inte gick att få någon bil. Det var märkligt och jag tycker det rimmar illa med att funktionshindrade ska ha samma rättigheter, säger Magdalena Åslund.
Istället fick Magdalena och hennes bror Martin ringa efter en vanlig taxi som kostar mer än färdtjänst.
− Jag kan beställa taxi när jag vill men min bror i rullstol kan inte göra det om han ringer efter 22.00. Varför behöver han boka taxi enligt ett annat regelverk än resten av människorna på samma fest? Tänk om det händer något efter klockan tio på kvällen och man behöver en bil som kör en någonstans men det går inte att få någon?, säger Magdalena Åslund.
Enligt kommunen kan resor ske dygnet runt men måste beställa en under trafikcentralens öppettider som stänger 22.00. Om en bokning finns kan personen ändra tiden, men en bokning måste finnas innan klockan tio på kvällen.
− Det här är ett av flera problem sedan Uppsala kommun bytte system och skaffade en egen beställningscentral. Då började man med telefontider och det är helt vansinnigt att man måste planera i förväg när man ska åka iväg någonstans eller ta sig hem, säger Fredrik Larsson, ordförande i Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Uppsala län (HSO).
I början av januari 2015 införde Uppsala kommun ett nytt system för färdtjänst och med det kom flera förändringar. Bland annat ändrades telefontiderna, samåkning blev prioriterat och att åka ensam blev dyrare för att fler ska dela på samma bil.
− Massor förändrades när det nya systemet kom. Det tar tid att åka, innan färdtjänsten kommer och det är svårt att komma fram i tid. Många personer vill även veta vem man åker med eller ha samma chaufför eftersom det kan underlättar för vissa typer av funktionshinder, säger Fredrik Larsson.
Sedan den nya organisationen infördes ringer den som vill ha färdtjänst till en trafikcentral som drivs av kommunen och resor pusslas ihop, tidigare räckte det att ringa ett taxibolag som var anslutet till färdtjänstsystemet.
− Allting har blivit mindre flexibelt och mer komplicerat. Det är som att alla i Uppsala skulle behöva beställa varifrån och vart man skulle ta bussen eller cykla efter klockan tio. Vi framför klagomål hela tiden till kommunen, säger Fredrik Larsson.
Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken i Uppsala kommun.
− Vi hade en väldigt unik färdtjänstmodell innan den nya trafikcentralen infördes i januari 2015.Vi kunde inte ha kvar det gamla systemet eftersom det visade sig efter prövning i domstol att kommunens upphandlingsmodell inte var tillåten inom färdtjänsttransporter. Vi undersöker just nu möjligheten att kunna boka färdtjänst dygnet runt via alternativa bokningsmöjligheter, till exempel via nätet eller en app i mobilen. Det blir i dagsläget för kostsamt att ha personal och telefontid dygnet runt, det är väldigt få resor som sker nattetid, men däremot kan man åka färdtjänst dygnet runt om det finns en bokning innan klockan tio, säger Josefine Åhrman, enhetschef för särskild kollektivtrafik på Uppsala kommun.
Om man samåker flera personer i samma bil ska det inte ta mer än 20 minuter om man åkt själv.
− Samåkning blev prioriterat men är inget måste inom kommunen, utan man väljer själv. Tidigare hade vi två procent samåkning och nu har vi 36, det är väldigt bra ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Josefine Åhrman.