Magbesvär ofta kopplade till andra sjukdomar
Personer med långdragna magbesvär söker betydligt oftare än magfriska kvinnor och män läkarhjälp även för andra sjukdomar och åkommor. Däremot är de inte mer sjukskrivna.
- Våra resultat talar för att vi läkare bör anlägga mer av ett helhetsperspektiv på patienter som söker för långdragna magbesvär i stället för att fokusera behandlingen enbart på symptomen från magen, säger Ture Ålander, privatpraktiserande husläkare i Uppsala och doktorand vid Karolinska institutet i Stockholm.
Studien omfattar 71 vuxna kvinnor och män som under minst två år besvärats av återkommande mag- eller tarmkatarr och 48 jämförelsepersoner som aldrig haft några problem med magen. Personerna valdes ut från en större undersökning som vid upprepade tillfällen sedan 1988 kartlagt magbesvär bland befolkningen i Östhammars kommun.
Uppgifter från vårdcentralernas patientjournaler visar att kvinnorna och männen med långdragna magbesvär i genomsnitt hade dubbelt så många läkarbesök, telefonkontakter och utskrivna recept som de magfriska personerna hade.
- Personerna i gruppen med långdragna magbesvär hade också i genomsnitt klart fler sjukdomsdiagnoser än personerna i den magfriska gruppen. Dessutom kände de sig betydligt oftare oroliga och nedstämda, säger Ture Ålander.
Riktigt allvarliga sjukdomar var däremot lika ovanliga bland personerna i gruppen med magbesvär som i den magfriska jämförelsegruppen.
Enligt forskarna talar resultaten av den nya studien för att mag- eller tarmkatarr hos många patienter är en slags stressreaktion, som också kan vara en del av andra kroppsliga och psykologiska symptom.
- Magsymptomen kan vara nog så besvärliga men är knappast farliga. Att känna till detta är viktigt, både för att lugna patienterna och för att undvika onödiga och dyra undersökningar, säger Ture Ålander.
Studien publicerades nyligen i nätupplagan av facktidskriften International Journal of Clinical Practice.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!