"Maffiatendenser" hos ungdomsgäng
Under flera år har en grupp ungdomar spridit oro i Sävja-Nåntuna. De boende i området är rädda och vågar inte ställa upp och vittna om vad de sett. Polisen anser att man ser "maffiatendenser".
Nåntunaskolans fönster krossades nyligen.
Foto: Staffan Claesson
- Ofta är det ungdomar som är utsatta och som inte vågar vittna eller anmäla, de känner obehag för att möta dessa ungdomar i skolan varje dag sen. De är rädda för trakasserier, hämnd och hot. Det börjar likna maffiastuk och vissa i gänget försöker vara ledare och vill verka häftiga, säger Roger Käck, utredningsansvarig på polisens ungdomsenhet.
Detta bekräftas när vi pratar med en förälder i området. Föräldern vill vara anonym i rädsla för att dennes barn ska utsättas för hot av de ungdomarna som terroriserar området.
- Tyvärr har det gått så långt. Men vi vill inte att de här ungdomarna kommer snett på allvar. Vi ser ju hur kriminaliteten blir grövre och nu börjar de bli så gamla att nästa steg kan vara något betydligt mer allvarligt, säger en förälder till UNT.
Tidigare har alla i gänget varit under 15 år och alltså inte straffmyndiga. Men nu har några av dem passerat den gränsen och kan alltså åtalas. Nu pågår en förundersökning av ett fall där en elev tvingades upp i skogen och blev hotad. Detta är ett av de allvarligaste brotten som detta gäng misstänks vara skyldigt till.
- Vi har haft riktade åtgärder i Sävja-området för att förebygga det hela och skickar regelbundet rapporter till socialtjänsten. Ordningspoliser befinner sig ofta därute och kan vi inte sätta krokben för detta så är vi rädda att det glider i väg, säger Roger Käck.
Han betonar också att det ligger ett stort ansvar på föräldrarna. Men påpekar samtidigt att flera av föräldrarna till gängmedlemmarna känner sig uppgivna och att de inte vet vad de ska göra.
Boende i Nåntuna har tröttnat på allt bus. Tillsammans med Nåntunaskolan har de under våren och hösten varit ute på föräldravandringar för att öka vuxnas närvaro under kvällstid.
- Jag önskar att föräldraengagemanget var större från de andra skolorna också. Att vuxna vistats ute hjälper alltid. Alla skolorna här omkring har haft problem, det verkar vandra runt bland skolorna. Det är jobbigt att inte veta vad som möter en på måndagsmorgnarna, säger Gunilla Wennström, rektor på Nåntunaskolan som nyligen utsattes för skadegörelse.
Men att allt som händer i trakten kan skyllas på detta ungdomsgäng går inte att belägga. Vissa av brotten finns inga vittnen till.
- Vi uppmanar alla att anmäla allt de ser och framför allt att våga löpa linan ut och vittna och ställa upp som målsägare om det blir åtal. Det går inte att människor är anonyma om vi ska kunna gå vidare i ärenden, säger Roger Käck.
Fakta anmälningar:
Många av brotten begås i skolmiljön. Första halvåret 2009 anmäldes cirka:
12 skadegörelsefall (varav en tredjedel klotter)
3 misshandelsfall (varav två var med samma 14-åriga gärningsman)
10 stölder
Alla dessa siffror berör Sävjaskolan, Uppsävjaskolan, Sävja förskola och Stordammsskolan.
Källa: Polisen
Många av brotten begås i skolmiljön. Första halvåret 2009 anmäldes cirka:
12 skadegörelsefall (varav en tredjedel klotter)
3 misshandelsfall (varav två var med samma 14-åriga gärningsman)
10 stölder
Alla dessa siffror berör Sävjaskolan, Uppsävjaskolan, Sävja förskola och Stordammsskolan.
Källa: Polisen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!