I söndags avslöjade UNT att två läkare vid Akademiska sjukhuset extraknäckt på en skönhetsklinik i Norrköping, som till stor del stängts ned av myndigheter på grund av flera allvarliga brister.
Den ene Uppsalaläkaren granskas nu vidare av Inspektionen för vård och omsorg.
Vivianne Macdisi (S), regionråd i opposition, säger att hon reagerade starkt på nyheten.
– Min första tanke var: "Åh nej, inte nu igen." Jag blir bestört, inte minst för att IVO:s beslut och granskning av läkaren handlar om patientsäkerhetsfrågor, säger hon.
För drygt ett år sedan publicerade UNT artikelserien Extraknäck för miljoner om omfattande bisysslor vid thoraxkliniken på Akademiska sjukhuset och hur de beviljats. Avslöjandena fick Vivianne Macdisi att i sjukhusstyrelsen kräva flera åtgärder.
Men av det har det i princip inte blivit någonting, tycker hon. Därför gör hon nu ett omtag på högre nivå. I ett så kallat initiativärende till regionstyrelsen föreslår hon tre åtgärder för bättre kontroll över personalens extraknäck.
– Jag tycker att förvaltningsdirektören, det vill säga sjukhusdirektören om det gäller Akademiska, måste fatta besluten om bisysslor. Bara då kan någon få överblick. I dag är det delegerat till en lägre nivå. Det här är en kraftfull åtgärd som man kan tycka inte borde behövas, men vårt förtroende äventyras och då krävs det här.
Alla ingångna avtal mellan personal och arbetsgivare om bisysslor måste nu granskas, menar Vivianne Macdisi och föreslår att regiondirektören nu ska kartlägga omfattningen av bisysslor.
Efter UNT:s senaste avslöjande har hon haft kontakt med fackliga organisationer för läkare och andra personalgrupper. Deras bild är att det som avslöjats bara är toppen på ett isberg, uppger hon.
– De ser också problem med att olika personalkategorier inte riktigt har samma spelregler och bedöms olika. Därför vill jag ta reda på hur läget är.
Sjukhusstyrelsens ordförande Malin Sjöberg Högrell (L) säger att hon inte närmare vill kommentera nyheten om de extraknäckande läkarna vid den delvis stängda Norrköpingskliniken eftersom Akademiska inte är vårdgivare.
– Men det är klart att det är allvarligt. Att stänga en klinik är det tyngsta IVO kan ta till. Och det är naturligtvis en självklarhet att vi ska ha rutiner som fungerar och att man ska rapportera till sin chef om man har bisysslor, säger hon.
Enligt Malin Sjöberg Högrell är flera saker redan på gång som ska ge bättre kontroll, som digital hantering av redovisning och beslut om bisysslor. Systemet skulle ha varit på plats men är försenat.
– Vår förhoppning är att dra nytta av det nya personalsystemet. Bara så kan vi få överblick. Med manuell hantering och blanketter som i dag skulle jag säga att ingen kan ha en helhetsbild, säger Malin Sjöberg Högrell.
Att lyfta bisysslebesluten till högsta ort, som Viviannes Macdisis vill, är inte genomförbart, menar Malin Sjöberg Högrell.
– En chef kan inte hantera 8 000 anställda. Och jag litar på våra verksamheteschefers bedömning.
När det gäller förslaget att kartlägga och granska personalens extraknäck påpekar Malin Sjöberg Högrell att det redan före UNT:s artikelserie fanns ett politiskt uppdrag att göra en översyn under 2021.
– Vi måste invänta den återrapporteringen innan vi ger nya uppdrag.
Sjukhusdirektör Marianne van Rooijen säger att hon inte tagit del av IVO:s beslut och därför inte kan kommentera. Men hon poängterar att det inte gäller verksamheten på Akademiska, och att sjukhuset heller inte kontaktats.
Hon vill inte heller kommentera enskilda ärenden om personals extraknäck, säger hon.
Hur påverkar sådana här avslöjanden Akademiska sjukhuset?
– Det är alltid tråkigt med negativ kritik.