Att berusa sig med lustgas har på bara några år blivit populärt bland unga. Många har larmat om det ökade missbruket och de risker som är kopplade till det. Den är inte narkotikaklassad och helt laglig att köpa och använda. Polisen kan inget göra när de ser minderåriga berusa sig.
Men nu vill Moderaterna att Uppsala gör vad flera andra kommuner redan gjort och förbjuder användandet av gasen i berusningssyfte på allmänna platser, genom en ändring i den lokala ordningsstadgan. En motion om ett sådant förbud skickas nu in till fullmäktige.
– Många vittnar om det ökade missbruket bland unga. Eftersom den nuvarande lagstiftningen är tandlös måste vi som kommun använda de verktyg vi har för att stoppa missbruket. Polisen måste kunna få ta ifrån ungdomarna patronerna med lustgas, säger kommunalrådet Therez Almerfors.
Hon blev själv vittne till det utbredda missbruket under båtveckan i Öregrund i somras.
– Jag blev chockad när jag såg ungdomar som bar omkring enkilospatroner och inhallerade gasen ur ballonger, säger hon.
Förbudet ska enligt motionen gälla användandet av lustgas i berusningssyfte i offentlig miljö och på förskole- och skolområden i Uppsala. Att även förbjuda försäljning och inte enbart användandet är knepigare. Trollhättans kommun ville införa förbud även mot försäljning i sina ordningsföreskrifter, men fick nej av länsstyrelsen i Västra Götaland.
– Eftersom icke medicinsk lustgas finns till försäljning utan begränsningar kan man inte säga att just försäljning kan vara ”ordningsstörande”, sade juristen Hazem Alromhen, jurist som har handlade ärendet på länsstyrelsen i Västra Götaland tidigare i år.
Ett sådant förbud kan dock komma. Regeringen håller på att arbeta fram ett lagförslag för att begränsa användningen och göra det olagligt för minderåriga att köpa gasen.
– En sådan lag kan vara på plats först 2026. Vi måste agera nu för att stoppa missbruket, säger Therez Almerfors.
Socialdemokratiska kommunalrådet Eva Christiernin välkomnar det moderata initiativet.
– Jag ser positivt på förslaget, vi har haft diskussioner om problemet även hos oss och tycker det är viktig att kommunen gör vad den kan för stoppa missbruket i väntan på en lagstiftning, säger hon.