M och S i gemensam aktion
Oron för att patienterna ska bli för få för att Akademiska sjukhuset ska kunna fortsätta med högspecialiserad vård har fått landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) och oppositionslandstingsråd Börje Wennberg (S) att ta varann i hand och skriva ett brev till regeringen.
Foto: Robert Johansson/arkiv
Att andra landsting skickar patienter till Akademiska sjukhuset är en förutsättning för vården som drivs. Inget annat sjukhus har lika stora andel patienter från andra län. En tredjedel av sjukhusets intäkter, cirka 1,6 miljarder kronor per år, kommer därifrån. Men sjukhusets framtida patientunderlag vacklar. Den nuvarande sjukvårdsregionen, Uppsala Örebro, är på väg att splittras. Nu när det är dags för en ny upphandling av högspecialiserad vård, finns risk att både Västmanland och Södermanland vänder Akademiska sjukhuset ryggen. Det skulle i så fall betyda ett minus på 500 miljoner kronor årligen i sjukhusplånboken.
- Sjukhusets framtid måste ligga i fler händer än landstingets. Vi kan inte själva hantera det ansvar som ägandet av Akademiska sjukhuset utgör, säger landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman som varnar för att en nedrustning av den högspecialiserade vården skulle få negativa konsekvenser inom fler områden och i ett längre perspektiv för landstinget, kommunerna och staten.
Oron delas av ledningen för Uppsala universitet, som också valt att underteckna brevet till regeringen.
- På sikt kan det få stora konsekvenser för oss. Vi riskerar att förlora de bästa forskarna och lärarna, det påverkar vårdutbildningarna och den kliniska forskningen, säger Britt Skogseid, vicerektor för vetenskapsområde medicin och farmaci.
Ytterligare en osäkerhet är den nya regionuppdelningen. Frågan har delat landstingspolitikerna. Få verkar dock tro på Region Svealand som en lösning och förslaget fick nyligen tummen ned i en konsultrapport. I landstinget väntar man sig inte att något besked om regionindelningen förrän efter valet.
Men enligt landstingspolitikerna handlar Akademiska sjukhusets problematiska situation egentligen inte om regionfrågan i första hand. Huvudproblemet är att förutsättningarna ändrats sedan landstinget tog över driften av Akademiska sjukhuset från staten för femton år sedan.
- Då fick vi en garanti om att ett visst patientunderlag skulle finnas genom att sex landsting köpte vård av oss. Rubbas det behöver vi nya garantier. Man kan tänka sig att regeringen kompenserar oss för de uteblivna inkomsterna eller tvingar landstingen i sjukvårdsregionen att köpa vård av oss, säger landstingsråd Ismail Kamil (FP).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!