Lyxkrog byter regi
Prisade lyxkrogen Svenssons Guldkant i Uppsala byter regi i höst. Krogen har gått med stor förlust och ägarna vill därför öka lönsamheten. I protest mot vad man ser som en kvalitetsförsämring lämnar halva personalstyrkan krogen. "Ägarna har dålig uthållighet", anser en av de anställda.
Men när restaurangen öppnar i höst efter sommaruppehållet kommer det att bli i ny regi — guldnamnen försvinner och med dem förmodligen också den höga kvaliteten.
— Det är mycket sorgligt. Vi har lagt ner all vår energi och vårt engagemang i Guldkanten i ett och ett halvt år. Vi ville driva en guldkrog med kvalificerad personal och bra råvaror. Vi fick snabbt ett erkännande i och med priset för Årets affärskrog 2004. Nu vill ägarna sänka ambitionsnivån och öka lönsamheten och då vill vi inte vara kvar, säger Anna Vasseur.
Guldkanten har gått med svidande förlust och beläggningen har varit mycket ojämn.
— Det är inte så konstigt. Man måste ha bättre uthållighet om man vill få en vinstdrivande lyxrestaurang i Uppsala. Vi har inte ens hållit på i två år, säger Anna Vasseur.
Bara ett halvår efter att Guldkanten fick utmärkelsen Årets affärskrog försvinner alltså personerna som drivit restaurangen. Trion fick beskedet från ägarna Lasse Svensson och David Åström för tre veckor sedan och de har sedan dess letat nya jobb i Stockholm.
— Vi bor alla tre i Stockholm och ska man arbeta på en vanlig krog kan man lika gärna göra det där i stället för att pendla till Uppsala varje dag. Det finns helt enkelt ingen anledning för oss att vara kvar här, säger Anna Vasseur.
David Åström som är en av delägarna i Svenssons Guldkant anser inte att förändringarna innebär att ambitionerna sänks.
— Guldkanten ska vara en toppkrog i Uppsala. Vi ska absolut behålla samma ambitionsnivå som tidigare, men kostnaderna har varit för stora. Framför allt beror det på att vi har haft två heltidsanställda. I fortsättningen kommer det att bli bara en. Guldkanten kommer att finnas kvar efter sommaren, men med en annan inriktning. Det kommer definitivt att vara en guldkrog. Vi har mycket duktiga personer som tar över i köket, säger David Åström.
Han är besviken på att den stora utmärkelsen Årets affärskrog inte bidrog till att beläggningen ökade.
— När restaurang Lux fick utmärkelsen 2003 hade de full beläggning i flera månader. Men på Guldkanten märktes ingen skillnad alls. Vi har kanske fått för dålig uppmärksamhet kring utmärkelsen.
Menyerna kommer att bytas ut och ägarna har planer på att omvandla Guldkanten till en temarestaurang.
— Vi har funderingar på en italiensk lyxrestaurang — som Era Ora i Köpenhamn. Namnet Guldkanten kommer att finnas kvar, men möjligen med en underrad på italienska, säger David Åström.
FAKTA
Årets affärskrog 2004
Svenssons Guldkant är den första Uppsalarestaurang som har fått tidningen Dagens Industris utmärkelse Årets affärskrog. Priset har delats ut i 21 år. I motiveringen sades att restaurangen "sätter ny guldkant på Uppsalabornas behov av en modern och gastronomiskt spännande restaurang för representation och fest". Priset delades ut i december förra året.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!