Redan 2017 klubbades detaljplanen för HSB:s exklusiva bygge av Luthagen Strand igenom.
Men trots att blev klart för tre år sedan kom beskedet om byggstart till hösten som något oväntat för kommunen.
– Vi visste att vissa byggnader skulle behöva rivas. Men vi var inte beredda på den informationen, säger Uppsala kommuns gymnasiechef Christine Kastner Johnson och syftar på byggstarten.
Bland eleverna på skolan rörde det upp känslor och flera har hört av sig till UNT.
– Vårt sista år, som egentligen ska vara vårt bästa, kommer nu att bli vårt sämsta tack vare de nya lägenheterna som kommer byggas på vår mark, säger en elev.
I och med byggbeskedet valde kommunen direkt att stoppa samhälls- och ekonomiprogrammets intag till hösten. Det gjorde att Fyrisskolan nu kommer att bantas från 23 till 16 klasser i höst.
Stämningen på skolan har sedan dess varit orolig där många anställda är oroliga att förlora jobbet helt eller omplaceras på grund av det minskade elevantalet.
– Det är jättedystert. En kollega grät senast i dag och hon fick nyligen beskedet att hon inte kommer bli kvar, säger Maria Söderbäck, kemilärare på Fyrisskolan.
Oron om att det skulle bli ytterligare neddragningar har funnits men på måndagen presenterades utredningens resultat från Sweco.
– Det var ett skönt besked. Alla elever som går där nu kommer vara kvar, vi behöver inte evakuera klasser, säger Christine Kastner Johnson.
– Det kommer bli trångt men vi kommer klara det. Det kommer vara påfrestande ändå men de får hålla ihop som skola och det är jätteviktigt.
Trots måndagens besked om att 16 klasser står sig så är skolan nu i ett läge med en viss överbemanning av personal. Men hur många som måste sägas upp eller omfördelas kan inte gymnasiechefen ge besked om.
– Vi vet inte hur många det är som drabbas. Det är under tio i alla fall, säger Christine Kastner Johnson.
Resultatet presenterades för de anställda på skolan under måndagen.
– Det var inga egentliga nyheter som kom. Vi kommer kunna använda C-huset vilket är bra, säger kemiläraren Maria Söderbäck.
– Men vi har fortfarande problem. Eleverna måste fortfarande ha en dräglig tillvaro annars kommer det inte vara någon som söker hit.
UNT har under den senaste tiden varit i kontakt med flera elever och anställda på skolan där det funnits en stor gemensam nämnare i kritiken. Missnöjet kopplas till hur kommunen hanterat skolan över tid och att det varit en undermålig planering av skolans framtid.
– Det här ligger och trycker på en varböld som vuxit sedan tidigare med hur Fyrisskolans elever och personal känner sig behandlade, säger specialpedagogen Åsa Pettersson Danielsson.
– Alla förstod sedan tidigare att det här bygget skulle få konsekvenser men ändå har man inte gjort upp en plan eller hur framtiden ska se ut för oss.
Men att det inte skulle finnas en plan för Fyrisskolan är något som gymnasiechef Christine Kastner Johnson inte håller med om.
– Så är det inte alls men jag förstår att det uppfattas som det.
– Vi har haft en gedigen utvecklingsplan för Fyrisskolan tidigare och nu till höstterminen kommer vi också att sätta oss i möten med skolan. Där ska vi ta fram vilka organisatoriska förändringar som ska göras och vad för inriktning som skolan ska ha under framtiden.