Lyckat projekt för bättre balans hos äldre

När sjukgymnasten Lena Fredriksson testade en grupp friska äldres balans slogs hon av att de flesta klarade övningarna utan problem. Även de riktigt gamla har bra balans. Kirsti Bergling är en av de som var med i studien.- Jag håller i gång och struntar i tevetittandet, säger hon.

Kirsi Bergling testar balansen  tillsammans med sjukgymnasten Lena Fredriksson.

Kirsi Bergling testar balansen tillsammans med sjukgymnasten Lena Fredriksson.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-02-10 00:01
Kirsti Bergling har hunnit fylla 74 år. En gång om året åker hon slalom och så tar hon promenader och äter nyttigt. Hon säger att hälsan så här långt varit gratis. Hon har aldrig varit sjuk längre perioder och känner sig pigg för sin ålder.
- Jag har inga planer på att trappa ned, snarare tvärtom, det ska bli fler promenader och en lite mer genomtänkt strategi för min hälsa, säger hon.
Hon börjar gå med myrsteg över en rak röd linje i ett träningsrum på geriatrikavdelningen på Akademiska sjukhuset.
För att få godkänt ska hon klara tio steg utan att tappa balansen.

Vid första försöket vinglar hon till, eftersom hon glömmer att fixera blicken, vid andra försöket går det påfallande smidigt och lätt.
- Jättebra, du har inga problem med balansen, säger Lena Fredriksson.
Lena Fredriksson har i en magisteruppsats vid institutionen för neurovetenskap undersökt balansen hos 145 friska äldre. Eftersom hon jobbar med sjuka patienters rehabilitering ville hon ta reda på vad som är normal balans för en frisk pensionär.
- Vad är normalt för en 80-åring att klara av? De kunskaperna fanns inte. Jag överraskades av att de faktiskt klarar mer än man tror, säger Lena Fredriksson.
Alla deltagarna i studien testades med följande övningar:
  • Uppresning ur stol utan att använda armarna och utan att ta sats.
  • Stå på höger respektive vänster ben i 10 sekunder.
  • Gå på en linje med så kallad tandemgång i 10 steg, vilket innebär att fötterna placeras rakt efter varandra på en linje med hälen precis intill tån på foten bakom.
  • Vända sig ett halvt varv på tre (respektive fyra) steg utan att vingla till.

    Eftersom både män och kvinnor deltog i studien, gick det även att se om det fanns några skillnader mellan könen. Men det var bara bland de allra äldsta som kvinnorna hade en något sämre balans.
    Nyckeln till bra balans är att hålla sig fysisk aktiv, menar Lena Fredriksson. Alla försökspersoner utom två motionerande och var fysiskt aktiva.
    - Balansen försämras generellt sett med åldern för både kvinnor och män. Men håller man sig aktiv kan man förhindra att balansen försämras, säger Lena Fredriksson.
    Kirsti Bergling berättar att hon och hennes 84-årige man gärna tar promenader ut till Hågadalen från lägenheten i Eriksberg.

    Och på nyårsaftonen, som de firade i Stockholm, hade de stegmätare på sig. Vid fyratiden på natten, då de kom hem, stod den på 10 000 steg.
    - Vi fick gå fram och tillbaka till centralen till min syster som bor på söder. Sen gick vi hem från station här i Uppsala eftersom det inte gick att få en taxi. Det var inga problem, vi var inte så trötta dagen efter, säger hon.

    Så tränar du din balans:
    * Bollspel och bollekar ger bra balansträning, liksom motionsgymnastik och dans.
    * Thai Chi och qigong är skonsam och bra träning för balansen.
    * Vattengymnastik är ett alternativ för dem som har ledproblem.
    * Det är bättre att använda något gånghjälpmedel än att strunta i promenader.
    * Gåstavar är bra när du behöver lite stöd.
    * Dagliga promenader räcker långt.
    * Var fysiskt aktiv efter förmåga och intresse och variera gärna aktiviteter.
    * Utnyttja vardagsmotion, gå eller cykla i stället för att ta bil eller bus. Använd trappor i stället för hiss osv.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om