Lyckat försök gör att fler klarar gymnasiet

Hanna Samuelsson tar studenten i vår. Men det var ingen självklarhet när hon för några år sedan hoppade av skolan. Räddningen blev att gå i en liten klass, ett försök som fått fler Uppsalaelever att fullfölja gymnasiet.

I Uppsala har mindre klasser införts för elever med behov av extra stöd. Emelie Czopek är en av dem. Här tillsammans med läraren Åsa Nilsson och Baye Sisay och Sinnan Hammar.

I Uppsala har mindre klasser införts för elever med behov av extra stöd. Emelie Czopek är en av dem. Här tillsammans med läraren Åsa Nilsson och Baye Sisay och Sinnan Hammar.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-01-23 22:57
Sedan tre år tillbaka finns ett antal mindre klasser på några av Uppsalas gymnasieskolor. Som mest går tio elever i varje klass. Elever som annars kanske inte skulle fullfölja sina studier på grund av till exempel läs- eller skrivsvårigheter.
Undervisningen sker i ett och samma klassrum och läraren har mer tid till varje elev.
- Jag skulle inte ha klarat gymnasiet om jag inte gått här, säger Hanna Samuelsson som tillsammans med Emelie Czopek och Tim Nordin läser omvårdnadsprogrammet på Lundellska skolan.

När hon lämnade högstadiet hade hon godkänt i tre ämnen, nu är det i stället vg och mvg som gäller. Mycket tack vare den nära kontakten med lärarna.
- De lär känna oss var och en för sig och kan sporra oss att utveckla vår fulla kapacitet. Med 30 personer i en klass skulle det vara omöjligt att få den hjälpen, säger hon.
Emelie Czopek och Tim Nordin tänkte, precis som Hanna, strunta i att gå gymnasiet. Nu funderar de i stället på att studera vidare. Tim vet ännu inte till vad men Emelie är ganska säker.
- Jag vill läsa till behandlingsassistent eftersom jag vill hjälpa andra. I nian gick jag i en stor klass och då gick det dåligt för mig, men här har lärarna tid att förklara.

Just nu går totalt cirka 80 elever i varje årskurs i mindre klasser på Uppsalas kommunala gymnasier. Men behovet är egentligen något större, säger kommunens gymnasiesamordnare Mats Gustavsson och Ingrid Holström.
- Vi uppskattar att omkring 100 elever i varje årskurs skulle behöva den här hjälpen. Men viktigast är förstås att vi får ha kvar de små grupperna över huvud taget, nu när pengar ska sparas in på gymnasiet, säger Mats Gustavsson.
De senaste tre åren har avhoppen från de kommunala gymnasierna i Uppsala minskat från 280 elever 2004 till 170 elever vid den senaste summeringen.
- Att ge eleverna rätt hjälp på en gång är mer lönsamt än att erbjuda de som redan hoppat av praktik, säger Ingrid Holström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om