Lyckad polisinsats mot gängen

Ett år efter Gränbymordet anser polisen att de kriminella ungdomsgrupper som härjade i Uppsala under 2003 och 2004 nu helt slagits sönder. Fler personer som ingått i nätverket släpps dock i dagarna ut från olika anstalter och grogrunden för kriminalitet finns kvar.

Uppsala2005-07-06 00:00
2004 var ett hektiskt år för polisen i Uppsala. Flera uppmärksammade brott hade skett under vintern och sedan 2003 hade ett gängkrig mellan olika ungdomsgrupperingar eskalerat i form av bland annat skottlossningar i Stenhagen och Gottsunda. Under vintern 2004 insåg polisen att flera brott också hade kopplingar till detta kriminella nätverk. Kjell Söderberg, då chef på polisens kriminalunderrättelsetjänst, påbörjade en kartläggning. I dag arbetar hand vid staben på Uppsalapolisen.
— Det tar ett tag att hitta sådana kopplingar. Men under vintern förstod kriminalunderrättelsetjänsten att det handlade om ett nätverk av unga personer som utförde de här brotten. Då insåg vi också allvaret. Risken var överhängande för att brottsligheten skulle eskalera till något ännu värre, vilket den också mycket riktigt gjorde, berättar Kjell Söderberg.

Nätverk snarare än gäng
Söderberg vill inte använda ordet "gäng" för att beskriva strukturen under vilken ungdomarna bedrev den kriminella verksamheten, eftersom det inte fanns någon stark ledare i grupperingarna.
— Det var mer som ett nätverk där ungdomarna bildade nya konstellationer för att begå sina brott.
— På våren valde vi att satsa stora resurser på att bevaka nyckelpersoner och kartlägga deras kontakter. Det blev en kraftsatsning. Kampen mot det kriminella nätverket var högsta prioritet hela våren och sommaren, berättar Kjell Söderberg.

Vapenkoppling till Göteborg
En komplicerad mindmap på Kjell Söderbergs kontor blev ett viktigt verktyg för att splittra nätverket. Här samlades uppgifter om alla kontakter nyckelpersonerna hade med andra individer i Uppsala — och utanför. En vapenkoppling fanns bland annat till ett annat kriminellt nätverk i Göteborg.
Med utgångspunkt från kartläggningen kunde man ringa in och hålla koll på de för stunden intressanta personerna. Och resultatet blev lyckat, tycker Kjell Söderberg. I dag är det kriminella nätverket sönderslaget. Men dess verksamhet under 2003 och 2004 har satt djupa spår i Uppsala. Och det brutala mordet i Gränby för ett år sedan har för lång tid framöver svärtat ner bilden av stadsdelen.
— Gränby fick ett oförtjänt dåligt rykte efter mordet. Det har utmålats som en tummelplats för grova brottslingar. Men skottlossningarna och bråken skedde i huvudsak i andra stadsdelar.
— Att det skulle sluta med ett mord var fruktansvärt. Jag tror inte vi kunde ha gjort något för att förhindra det — alla resurser vi kunde lösgöra satsades på att stoppa nätverket och jag ser inte att vi hade kunnat göra något mer, säger Kjell Söderberg.

Nätverket upplöst
Efter mordet befarade polisen först att det skulle leda till en upptrappning av fientligheterna men i stället blev det tvärtom. Under hösten dömdes flera personer ur nätverket till fängelse eller ungdomsvård för bland annat vapenbrott och narkotikabrott och i dag betraktar polisen nätverket som helt upplöst.
— Det var en lyckad insats. Visserligen kommer några av personerna ut från anstalterna i dagarna och det finns fortfarande en grogrund för ungdomskriminalitet i Uppsala. Sammantaget finns det därför risk för att nya nätverk skapas. Men i dagsläget ser vi inte alls den omfattning av grövre kriminalitet i Uppsala som vi gjorde för ett och två år sedan,
säger Kjell Söderberg.




UNT FAKTA
6 juli 2004 sköts en 21-årig man till döds i Gränby i Uppsala. En jämnårig kamrat skottskadades i ena axeln. Den man som dömdes för mordet i tingsrätten friades senare av Svea hovrätt. En medåtalad gärningsmän friades av bägge instanserna.
Den skottskadade kamraten pekade i flera förhör ut den huvudåtalade mannen som den som höll i vapnet, men tog senare tillbaka detta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!