Lyckad kampanj för säkrare sex
Det går att med en blandning av riktad information, diskussioner och gratis kondomer påverka gymnasieelevers sexualvanor och få betydligt fler att tillämpa säkrare sex med kondom.
— Det här är enkla insatser som vilken gymnasieskola som helst bör ha råd att genomföra för att på både kort och längre sikt öka användningen av kondom bland ungdomarna, säger Margareta Larsson, barnmorska vid Akademiska sjukhuset och doktorand vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa.
400 elever
Hon är huvudansvarig för projektet som omfattat nära 400 elever på yrkesförberedande program i gymnasiets årskurs två.
Av dem gick nära 250 på skolor i Uppsala och Västerås.
— Att vi inriktat oss på elever på yrkesförberedande program beror på att flera undersökningar visat att de tar mera risker med sin sexualitet än elever på studieförberedande program, säger Margareta Larsson.
Alla elever i projektet fick under upprepade tillfällen besvara enkäter med frågor om bland annat deras inställning till och användning av preventivmedel. Eleverna i Uppsala och Västerås fick dessutom under fyra lektionstimmar information om och möjlighet att diskutera sex och preventivmedel med en barnmorska och med specialtränade läkarstudenter. De kunde också få telefonrådgivning och gratis kondomer hos skolsköterskan.
Påtagliga effekter
Trots att samtliga elever i projektet redan i utgångsläget hade goda kunskaper om kondom som skydd mot både graviditet och könssjukdomar visar svaren på enkätfrågorna ändå att de riktade insatserna hade påtagliga effekter.
— Bland ungdomarna i Uppsala och Västerås, till skillnad från bland ungdomarna i jämförelsegruppen, ökade andelen som använde kondom efter kampanjen.
— Allra mest glädjande är att förbättringen kvarstod ännu efter ett år och då uppgick till 15 procentenheter, säger Margareta Larsson.
Fyra av fem nyttjade kondom
Nästan fyra femtedelar, 79 procent, av de elever i Uppsala och Västerås som gjort sin sexualdebut uppgav efter kampanjen att de någon gång använt kondom när de haft samlag. Bland eleverna i jämförelsegruppen var däremot andelen som använde kondom vid samma tidpunkter oförändrad, 69 procent.
Mer än var fjärde elev, både tjejer och killar, i Uppsala och Västerås utnyttjade erbjudandet att hämta gratis kondom hos skolsköterskan.
— Förmodligen är tillgången till gratis kondomer den viktigaste förklaringen till att kondomanvändningen ökade så påtagligt, säger Margareta Larsson.
I Uppsala och Västerås förbättrades också elevernas kunskaper om och inställningen till akut p-piller. Däremot ökade inte användningen av denna "nödlösning" för att efter ett oskyddat samlag förhindra en ofrivillig graviditet.
— Också det talar för att kondomerna som delades ut verkligen användes och att ökad kunskap om akut p-piller inte automatiskt leder till ökad användning, säger Margareta Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!