Luthagen friskast i Uppsala
Luthagen är Uppsalas friskaste stadsdel. Åtminstone räknat bland dem i arbetsför ålder. I Luthagen är ohälsotalet hälften så stort som snittet för hela Uppsala kommun. Skillnaden mellan stadsdelarna är stor.
Luthagen har en av de största andelarna personer i arbetsför ålder i Uppsala. Hela 75 procent är mellan 16 och 64 år. Bara studenttäta Flogsta och Kvarngärdet har större andelar unga personer av befolkningen. Medelinkomsten är bland de lägsta i Uppsala, cirka 190 000 kronor per år och invånare.
Och Luthagen är friskast i stan. I snitt är en Luthagenbo sjukskriven 17 dagar per år, inkluderat dagar med sjukpenning, förtidspension och rehabiliteringsersättning. Kommunsnittet ligger på det dubbla: 34 dagar.
— Det är akademikerna. De är högutbildade och vet att man ska motionera och äta sunt för att hålla sig frisk, säger Gabriella Sjölund som är praktikant på Gullvivans Blommor mitt i Luthagen.
Många förvärvsarbetande
Hennes kollega Marielle Melkersson tycker att det märks att det är många förvärvsarbetande i området.
— På för- och eftermiddagar kommer barnfamiljer och pensionärer in i butiken. Vid halvsex blir det en rusch då alla är på väg hem från jobbet.
Ute på gatorna är det nästan helt folktomt på dagarna i Luthagen. Alla är väl på jobbet. Men på Börjegatan träffar vi Annika Engström som är på väg till biblioteket med sönerna Jesper och Astor. Hon jobbar deltid och har en ledig dag i dag.
— Va, är det sant? Det trodde jag inte, säger hon när vi berättar att hon bor i Uppsalas friskaste stadsdel.
— Ja, inte kan det bero på den bilfria miljön i alla fall, säger hon och pekar menande mot Luthagsesplanaden. Men på det hela taget är det ju en väldigt bra boendemiljö, det är det ju. Det kanske kan vara en förklaring, tror Annika Engström.
Roligare vara frisk
Jesper säger efter att ha funderat en stund att Stabby är ett mysigt område som man trivs i.
— Dessutom är det roligare att vara frisk och gå i skolan än att vara hemma och vara sjuk. Eriksskolan är en jättebra skola med bra lärare, säger Jesper Engström.
Stora stadsdelsskillnader
Det är stora skillnader mellan stadsdelarna visar kommunens statistik. De senaste siffrorna är från förra årsskiftet och den färskaste statistiken är inte klar ännu på några månader.
Men sett över åren är stadsdelarnas inbördes placering relativt oförändrat. Gränby och Gottsunda i botten med över 50 sjukdagar per person och år och Luthagen, Berthåga och Kåbo i topp med strax under 20 sjukdagar i snitt per invånare.
Det handlar alltså om en spännvidd på mer än en månads sjukskrivningstid mellan de friskaste och de sjukaste stadsdelarna.
Uppsala kommuns folkhälsostrateg Jenny Freed ger flera förklaringar till den stora skillnaden mellan stadsdelarna.
Utbildning och inkomst
— Utbildningsnivån är en förklaring. Ju högre utbildning man har desto färre sjukdagar tar man ut. Arbeten med stor fysisk belastning genererar av naturliga skäl också fler sjukdagar, säger Jenny Freed.
Men det kanske viktigaste skälet är inkomsten.
— För en låginkomsttagare är incitamentet att lämna en sjukskrivning lägre än för en höginkomsttagare. En höginkomsttagare förlorar helt enkelt mer pengar på att vara sjukskriven. Det kan också vara förklaringen till att kvinnor har fler sjukdagar än män, säger Jenny Freed.
UNT: Men om det är sant, jobbar då höginkomsttagare fastän de är sjuka eller är det låginkomsttagare som är sjukskrivna fastän de är friska?
— Det vågar jag inte svara på, säger Jenny Freed.
Inget att vinna
Däremot har Jenny Freed en teori kring varför Luthagen har så fina siffror:
— Studenter har inget att vinna på att vara sjukskrivna. När de blir sjuka syns det därför inte i statistiken. Och Luthagen har många studenter.
Det är ingen heltäckande förklaring. Visserligen studerar 31 procent av invånarna i Luthagen, men i Flogsta är ohälsotalet högre och andelen studenter hela 37 procent.
Att Gränby ligger i botten på listan beror åtminstone till viss del på att stadsdelen har en oproportionerligt stor andel förtidspensionärer. Var åttonde Gränbybo i åldern 16—64 år är förtidspensionär visar statistiken.
FAKTA
Luthagen
Antal invånare: 11 862
Medelinkomst: 188 000 kronor
Studenter: 3 713 (31 % av befolkningen)
Förvärvsarbetande: 5 581
Ohälsotal: 17,4 sjukdagar per person och år
(Uppgifter från 2004/2005)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!