Så sent som i december kom polisen med droghundar till Rosendalsgymnasiet för en genomsökning.
Skolan är väl medveten om hur lättillgängligt narkotika är i Uppsala. UNT har tidigare skrivit om att det snabbt går att få kontakt med langare på sociala medier. Lustgas, en laglig produkt som ungdomar använder som berusningsmedel, kan beställas direkt hem till dörren.
– Skolan speglar det som finns i samhället, det är klart att det finns elever som använder narkotika på alla gymnasieskolor. Om vi har oro för någon elev kallar vi direkt till samtal och tar in vårdnadshavare. Vi erbjuder alltid hjälp och stöd, och uppmuntrar att ta kontakt med ungdomscentrum, säger Jeanette Fry, rektor på Rosendalsgymnasiet.
Även om lärare kan upptäcka redan existerande missbruk menar Jeanette Fry att skolans främsta uppgift är att förebygga.
– Det handlar om att eleverna inte ska debutera och testa droger. Vi vill stärka alla elever till att säga nej till droger, till exempel genom olika utbildningar. Skolan är även en viktig skyddsfaktor. Om det går bra i skolan mår man bättre och stärker sig själv för att kunna säga nej.
Enligt Jeanette Fry är det dock ovanligt att hitta narkotika i skolans lokaler, likaså att en elev kommer till skolan påverkad eller påtänd.
Hur är det med lustgaspatroner?
– Jag har aldrig varit med om att vi hittat någon patron, men vi vet att det är utbrett och vi har fått tips om att det kanske används i Stadsskogen. Där rör sig ju många människor så det behöver inte ha någon koppling till vår skola. Men alla kollegor har utbildats i vad man ska ha ögonen öppna för när det gäller lustgas.
Hur kan skolan upptäcka att en elev har problem med droger?
– Tidiga tecken kan vara förändrat beteende, hög frånvaro, att man är trött i skolan, ändrar umgänge eller att studiesituationen kraftigt försämras. Dessa saker behöver inte innebära att man använder droger, men de är tecken på att något inte står rätt till som lärare eller annan skolpersonal behöver följa upp.
Jeanette Fry berättar att det händer att elever som är oroliga för sina vänner vänder sig till skolan för hjälp. Även detta är en del av det förebyggande arbetet menar hon, att eleverna förstår varför det är viktigt att säga nej och att hjälpa kompisarna att inte använda droger.