Luskamning hindrar epidemi vid skolstart
Luskammen är inte bara en god hjälp vid behandling av huvudlöss. Rutinmässig luskamning är också ett bra sätt att förhindra spridning av huvudlöss.
Just terminsstarterna, då barn på nytt samlas efter en tids ledighet, brukar innebära en nystart för lokala lusepidemier i många skolor och förskolor.
"Rutinmässiga kamningar inför skolstart och en gång i veckan under lussäsong kan minska smittspridningen och därigenom användningen av läkemedel", heter det i det nya numret av Information från Läkemedelsverket.
Alla ska kammas
I skolklasser som tidigare haft lusproblem rekommenderar Läkemedelsverket därför att alla barnen kammas inför en ny terminsstart.
Med luskammen är det inte bara möjligt att i ett tidigt skede upptäcka om en person har huvudlöss i håret och hårbottnen. Kammen är det mest använda hjälpmedlet också för att behandla bort sådana lusangrepp. Med återkommande noggrann luskamning under ett par veckor är det möjligt att helt bli kvitt både löss och lusägg.
De flesta patienter, och deras föräldrar, vill dock ha enklare och snabbare lösningar i form av läkemedel som tar död på lössen och lusäggen. Årligen säljs i Sverige uppemot 200 000 förpackningar av de tre lusläkemedlen Prioderm, Tenutex och Nix. Prioderm liniment är det lusläkemedel som Läkemedelsverket rekommenderar används i första hand vid angrepp av huvudlöss.
Inga naturläkemedel
I Sverige finns inga godkända naturläkemedel mot huvudlöss. Det händer dock att olika naturpreparat framställs som alternativa behandlingar mot huvudlöss.
"Kokosolja och Tea Tree oil är vanliga ingredienser i alternativa lusmedel, men kan inte rekommenderas" skriver Läkemedelsverket.
Inte heller rekommenderar verket vad man kallar "mer spektakulära avarter" av luskammar som till exempel elektriska kammar. En elektrisk kam mot till exempel fuktig hud kan ge användaren en elektrisk stöt.
Den nya informationen om huvudlöss bygger på uppgifter från ett informellt möte i höstas mellan representanter för Apoteket AB, skolhälsovården, smittskyddsenheter, hudkliniker och Läkemedelsverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!