Lunds rektor fixade bostäder

Moduler från Kina blev en del av lösningen på bostadsproblemet i Lund när universitet tog en aktivare roll. Några militärtält satte bollen i rullning.

Foto:

Uppsala2013-08-30 08:01

Att hyra ut studentbostäder ingår inte i universitetens uppdrag. Men det struntar Lunds universitets rektor i. Bostadsbristen är en kritisk flaskhals. Rekryteringen av nya studenter står på spel.
– Det hjälper inte att ha ett universitet om studenterna inte har någonstans att bo, säger rektor Per Eriksson.

Han har gått i bräschen för att universiteten själva ska kunna skapa fler studentbostäder. I Lund har det resulterat bland annat i 200 studentlägenheter som byggts i moduler och fraktats från Kina.
– De är ett tydligt tecken på vår envishet att få något att hända, säger Per Eriksson.

Berättelsen börjar med några militärtält.
– När jag tillträdde som rektor hösten 2009 var det en enorm bostadsbrist som vanligt. Några studenter från Lunds tekniska högskola bad om lov att få sätta upp militärtält på campus. Det fick de, berättar han.
Detta fick stor medial uppmärksamhet.

När han sedan träffade dåvarande högskole- och forskningsminister Tobias Kranz föreslog Per Eriksson att universiteten skulle få rätt att hantera bostäder inte bara för utländska utbytesstudenter utan för alla studenter. Ministern ändrade då i högskoleförordningen så att det blev tillåtet för universitet att hyra ut bostäder generellt till studenter, berättar Per Eriksson.

Universiteten får inte äga fastigheter, men kan alltså hyra och hyra ut. Förutom de 200 studentlägenheterna i modulhusen har Lunds universitet ordnat fram drygt 300 studentbostäder som de hyr av olika privata och offentliga aktörer, bland annat lägenheter i privata fastigheter och ombyggda äldreboenden. Målet är att skaffa fram ytterligare 500 bostäder.

Tidigare skyllde alla på varandra – universitetet, kommunen och Akademiska föreningen, som är en stor aktör inom studentbostäder i Lund. Sedan ändrade universitetet taktik och det tog skruv.
– När vi var självkritiska och sa att vi var beredda att ta ansvar blev kommunen också positivt inställd till att medverka till fler bostäder, berättar Per Eriksson.

Nu har ett antal bostadsprojekt startat i Lund.
Att få modulbostäderna till stånd var inte enkelt. Efter en del om och men fick universitetet loss en arrendetomt och gjorde en statlig upphandling av studentbostäder. Bygglovet gäller bara i tio år, men Per Eriksson räknar med att det blir bestående. Lunds universitet går back på sina studentbostäder, det handlar om miljoner, men det är en ekonomisk förlust som universitet valt att ta.

Att hyra bostäder för att i sin tur hyra ut dem till studenter är ingen modell för Uppsala universitet, hävdar rektor Eva Åkesson bestämt. Ett undantag är de 950 bostäder som universitetet förmedlar till internationella studenter.
Men det betyder inte att de inte tar krafttag mot den allmänna studentbostadskrisen.

Eva Åkesson betonar att de tar en mycket aktiv roll i samarbete med många olika aktörer. Som ett av flera exempel nämner hon de 500 lägenheterna vid Ekonomikum som kom till på initiativ från Uppsala universitet.
– Universitetet är bra på att ge planeringsunderlag och få ihop olika aktörer. Vi hjälper också till med att snabba på handläggningen av byggprojekt. Vi gör allt vi kan för att undanröja hinder.

Eva Åkesson konstaterar att olika aktörer har olika roller. Enligt henne hör det inte till universitets roll att vara fastighetsskötare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om