När han var fyra år började han spara veckopengar och sälja leksaker för att samla in pengar till forskning; redan då visste han att det inte fanns något botemedel mot den gäckande sjukdomen som gjorde honom ömsom hög, ömsom låg till följd av dramatiskt skiftande blodsockerhalter.
– Jag ville hjälpa forskarna få pengar för att hjälpa andra med diabetes 1, förklarar han en smula andtrutet.
Fast hans friska röda kinder och de små svettdropparna i pannan har, just nu, inget att göra med Lukas diagnos. Vi befinner oss i Solvallsparken i den nya Uppsalastadsdelen Rosendal och han har energiskt röjt loss bland alla utmaningar i parken som badar i eftermiddagssol. Men nu slår han ner bredvid sin mamma Maria Johansson Evertz och sin tjejkompis Johanna Lindström som går handel & distribution på Thoren Business School i Uppsala. De två lärde känna varandra genom att Johannas mamma och Lukas mamma är arbetskamrater på Akademiska barnsjukhuset. I sitt Ung Företagsamhet-projekt fokuserar Johanna på Lukas arbete med att samla in pengar till Barndiabetesfonden.
Allt började med att Lukas på egen hand började spara pengar till forskning om sin sjukdom,
– I april förra året träffade han Barndiabetesfondens ordförande och lämnade över sina sparpengar, 2 494 kronor, berättar Maria Johansson Evertz.
Snart var hela familjen, som bor i Alunda, engagerad i insamlandet av pengar för att ge diabetesforskningen en skjuts. Lukas elvaårige storebror Albin designade nyckelringar och bokmärken med olika diabetesbudskap som snart spriddes över hela Sverige.
– Och vi var i Gränby Centrum och sålde också, påminner Lukas. I augusti förra året träffade han åter Diabetesfondens ordförande, nu för att lämna över 23 381 kr till forskning. Varenda insamlad krona har gått till Barndiabetesfonden. Medan försäljnings- och insamlingsaktiviteterna fortsatte började familjen drömma om att göra något nytt, att arrangera ett springlopp för små och stora.
– Och nu ska det bli av. 26 maj arrangeras Diabetesruset med start härifrån Solvallsparken. Barnloppet är 1 km och vuxenloppet 5. Pengarna går så klart till Diabetesfonden, säger Maria Johansson Evertz.
– Förhoppningsvis ska forskningen i framtiden kunna lösa gåtan med typ 1-diabetes, säger Johanna Lindström.