Ja, så blev det avgörande beslutet om skolans framtid i Östhammars kommun när beslutsfattarna i Östhammars kommunfullmäktige på tisdagskvällen tog ställning till ärendet i Söderögården på Långalma.
Det blev ingen demonstration från allmänheten och varken berörda lärare, föräldrar eller barn kom för att protestera. Politikerna var rörande eniga om att beslutet var för barnens bästa och inget parti reserverade sig mot inriktningen. Miljöpartiet fick inte igenom ett tillägg till förslaget som gick ut på att efter omläggningen ta tillvara de pedagogiska arbetssätt som utvecklats i Film och Morkarla.
Politikernas ambition med den nya organisationen är att på sikt, cirka 10–15 framåt i tiden, hitta en långsiktig lösning för skolan.
– Jag är gladare än någonsin, det här känns så rätt. Men vi har haft ett långt och mödosamt arbete för att nå fram till det här avgörande skedet i beslutsprocessen.
– Det förslag vi tar ställning till är bra för så många som möjligt och dåligt för så få som möjligt. Vi tar sats för framtiden när det gäller investeringar i Frösåkersskolan och Österbyskolan, sade kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).
Hans Gustavson (C), ställde sig bakom förslaget, men betonade att skolorna i Film och Morkarla läggs ner när elevunderlaget ryms i Österbyskolan:
– Vi måste se till att det finns elevunderlag så glesbygdsskolorna blir kvar, för det är ändå det bästa, sade Hans Gustavsson.
De politiker som begärde ordet stödde alla förslaget. Ann-Katrin Malmström, borgerligt alternativ, tyckte det var bästa lösningen därför att elevantalet minskar. Ingeborg Sevastik (V), skräms inte av förändringen utan tycker tvärtom att det är nödvändigt med nya drag i skolans område. Margareta Widén-Berggren (S), tycker förändringar i skolan är bland det svåraste beslut en kommunpolitiker ställs för, men den här gången menar hon att kvalitén säkerställs.
– Med erfarenhet från skolnedläggningarna förra mandatperioden tycker jag att vi i den nuvarande majoriteten har gjort en grundlig och genomgående process där alla haft möjlighet att säga sin åsikt. Vi har alla fått göra avkall på våra ideologiska synpunkter om skolan och det har nu resulterat i ett enigt beslut som då blir mycket starkt, säger kommunalrådet Anna-Lena Söderblom (M).
– Jag beklagar att Morlkarla inte har tillräckligt många elever, vi får lägga på ett kol så att skolan får fler elever. Ska vi renovera Film och Morkarla kostar det många miljoner och det är inte ekonomiskt försvarbart, tyckte Kristina Karlsson (KD).
Genomförandet sker stegvis. De första stegen till förändringen tas sannolikt om två, tre år med att Frösåkersskolan och Österbyskolan rustas. Film och Morkarla läggs ner när eleverna ryms i Österbyskolan.