Efter kommunfullmäktiges möte i april, då bland annat Kristdemokraternas gruppledare Michael Harvey meddelade att han tänkte bojkotta fullmäktige framöver på grund ett dåligt debattklimat, var stämningen hätsk mellan majoritetspartierna och oppositionen.
I ett öppet brev till kommunfullmäktiges presidium, gick de fyra oppositionspartierna Moderaterna, Folkpartiet, Samling för Sigtuna och Kristdemokraterna, till attack mot framförallt kommunalrådet Anders Johansson (S) och man krävde förändringar. Det plockades upp av flera media, bland annat Dagens Samhälle som satte rubriken ”Kommunalrådet som jämförs med Caligula”. I Dagens Samhälles artikeln tillbakavisade Anders Johansson (S) kritiken mot honom men medgav att tonen i debatter ibland varit ”väl hård”. Centerpartiet och Miljöpartiet, som sitter i majoriteten med Socialdemokraterna, har också gått ut och ställt sig bakom Anders Johansson och hans sätt att styra kommunen.
Av den stormen märktes inte mycket när fullmäktige träffades den 26 maj. Så hade flera av partiernas gruppledare träffat fullmäktiges presidium, alltså de som styr fullmäktigemötena, och kommit överens om att presidiet ska vara strängare vid personpåhopp eller då politikerna hamnar utanför det ämne som diskuteras.
En anledning till att det inte hettade till lär också bero på frågorna som avhandlades. Förutom att man besvarade nio medborgarförslag så handlade den enda egentliga frågan om att bygga ut det kommunala vatten- och avloppsnätet till Skoby och Åshusby. Där var alla partier var överens om att det behövdes för att skydda Märstas reservvattentäkt. Investeringen beräknas gå på 10 miljoner kronor, pengar som kommer bland annat från kommunen.
De boende i Skoby och Åshusby, 36 hushåll, får däremot också bära stora delar av kostnaderna. De varierar beroende på hur stor tomt man har, och om man bara vill ha avlopp och inte vatten, men hamnar på ungefär 140 000 till 180 000 kronor för en tomt som är 2 000 kvadratmeter stor.
Av de nio medborgarförslagen så var det ett som bifölls, det om att inrätta en bildbank för bilder och vykort från förra seklet. Det för att kunna spara kulturhistoriskt viktiga bilder från exempelvis privata samlingar och hembygdsgårdsföreningar. En del medborgarförslag, exempelvis om fler platser för missbruksvård i kommunen, hade också hunnit bli inaktuella, eftersom man redan gjort saker i de ärendena.
Vid några tillfällen visade presidiet, med fullmäktiges ordförande Gun Eriksson (S) i spetsen, att man var beredd att ta en aktivare roll. Folkpartiets Dan Rosenholm fick en tillsägelse när presidiet tyckte att han hamnade utanför sakfrågan som diskuterades och Elias Saouk (M) fick också en tillsägelse.
Det framkallade lite mutter hos Moderaterna som inte tyckte att Saouk var helt fel ute men generellt verkade många nöjda, inklusive presidiet, efter mötet. Anders Johansson (S) avvek dock mitt i, enligt uppgift för att han var på väg till överläggningar i Socialdemokraternas centrala partistyrelse.
Så även om just detta fullmäktige inte gav någon ordentlig fingervisning om ifall debattklimatet är på väg att förändras så visade det att presidiet är villigt att ingripa tuffare.