Lugnet åter till Valsätraskolan

I vintras gjordes mer än 20 polisanmälningar om bland annat misshandel och hot vid Valsätraskolan i Uppsala. Bränder startades i trappuppgångarna och lärare och elever vittnade om en mycket dålig stämning på skolan. Men sedan skolledningen byttes ut i mars har lugnet återvänt.

Daniel Pacheco samtalar med nye rektorn Tomas Rylander. Alla bekräftar att det har blivit lugnare på skolan sedan den kaotiska tiden i vintras.

Daniel Pacheco samtalar med nye rektorn Tomas Rylander. Alla bekräftar att det har blivit lugnare på skolan sedan den kaotiska tiden i vintras.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2005-08-29 00:00
Vintern 2004/2005 var en kaotisk period på Valsätraskolan i Uppsala. Den psykosociala arbetsmiljön för både lärare och elever var mycket dålig och flera fall av hot och misshandel förekom. Fyrverkeripjäser avfyrades i trappuppgångarna och några mindre bränder startades.
Totalt gjordes 23 polisanmälningar under vintern och Valsätraskolan blev stämplad som en problemskola. Personalens förtroende för skolledningen var litet och i mars tvingades rektorn byta till en administrativ tjänst inom kommunen. Den biträdande rektorn valde att lämna sitt uppdrag.

En polisanmälan
Sedan dess har lugnet lagt sig över Valsätraskolan. I maj polisanmäldes en misshandel av en 13-årig elev på Valsätraskolans skolgård, men det är också den enda anmälan till polisen som inkommit sedan mars.
Bland eleverna i årskurs sju som uppehåller sig i centralkapprummet när UNT besöker är alla överens om att det är bra stämning på skolan — och att det beror på två saker: niorna gick ut och en ny rektor kom in.
—Rektorn är bra och några av de som bråkade har försvunnit. Det har blivit lugnt igen, berättar de.

Alla har hjälpt till
Fuad Amaya arbetar som fritidsledare intill skolan och tillbringar en del tid inne i centralkapprummet, där man tillfälligt har ställt in fritidsgårdens pingisbord medan en ombyggnad pågår, anser också att den nye rektorn har bidragit stort till att förbättra arbetsmiljön på skolan.
—Alla har hjälpt till och det var jobbigt under en period, men rektorn har gjort en väldigt bra insats för att få tillbaka arbetsron, säger Fuad Amaya.
Den nye rektorn Tomas Rylander anser att det är personalens engagemang som ligger bakom den snabba förändringen.
­—Vi har en bra personalstab med engagerade lärare som gör sitt yttersta för att få en bra stämning på skolan. De tillbringar mycket tid med eleverna och det är deras insats som har gjort att det har vänt, säger Tomas Rylander.
—Allt jag gjorde vara att dyka upp och se snäll och trevlig ut.

Ändrad studieplan
UNT: Så bråken och hoten är borta nu?
—Ja. Vi förändrade studieplanen för några av de mest stökiga eleverna — en av dem flyttades från skolan — och det har gjort att det har blivit lugnare i centralkapprummet, som var den plats där de flesta av incidenterna inträffade. Men jag vill inte sia om framtiden; höstterminen har just startat. Det kan visserligen hända igen, men vi vet hur vi ska hantera situationen, säger Tomas Rylander.
Skolgården håller på att fräschas upp och man har planer på en ombyggnad av centralkapprummet vilket ska göra att den fysiska miljön blir trevligare och lugnare.

Snäv organisation oroar
Några orosmoln finns på horisonten. Tio årstjänster har försvunnit från Valsätraskolan under det nya läsåret, vilket beror på att elevunderlaget minskat med drygt 50 barn. Dessutom är sjukskrivningarna fortfarande relativt höga.
—Klasserna har blivit lite större och organisationen är "slimmad". Vi utnyttjar personalresurserna maximalt. Det är absolut ingen katastrofsituation, men det kommer nog att märkas att vi är färre, säger Tomas Rylander.
När Arbetsmiljöverket gjorde en undersökning av den psykosociala arbetsmiljön på Valsätraskolan i april 2004 fick skolan ett par anmärkningar och skolledningen uppmanades att åtgärda bristerna under året. Nio andra skolor i kommunen som också fick anmärkningar har avslutat sina ärenden, men på Valsätraskolan har det dragit ut på tiden eftersom arbetsmiljön försämrades kraftigt under slutet av 2004. På Arbetsmiljöverket är man inte orolig för situationen på Valsätraskolan.
—Situationen på skolan förefaller ha förbättrats under våren. Vi ska se till att avsluta ärendet under hösten, säger Ingrid Blomquist på Arbetsmiljöverket i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!