Enligt undersökningen väntades de rödgröna öka något i Uppsala, och alliansen minska men behålla sin majoritet. Precis så blev det, alliansen fick egen majoritet med 50,9 procent av rösterna och de rödgröna tog 43,4 procent av väljarna. I opinionsundersökningen var förhållandet 50,5 procent till alliansen respektive 44,6 procent till de rödgröna.
– Blockskillnaderna blev nästan exakt som förväntat, den lilla skillnad som uppstod stämmer med en trend på riksnivå, säger Arne Modig, opinionsanalytiker på Novus Opinion.
Sverigedemokraterna och Kristdemokraternas resultat stämde precis, med bara någon decimals skillnad. Moderaternas resultat hamnade nära, men Socialdemokraterna fick 24,5 procent i valet och 21,9 procent i undersökningen.
– Det är över lag mycket små skillnader mellan undersökningen och valresultatet vilket tyder på att det var ett lugnt läge innan valet, säger Arne Modig.
Miljöpartiet skulle enligt undersökningen öka och bli Uppsalas tredje största parti. Prognosen slog in, med något färre andel röster än väntat. Centerpartiet väntades bli de stora förlorarna som skulle tappa nästan hälften av rösterna från förra valet då de fick 9,5 procent, men hämtade sig och fick 7, 3 procent. Folkpartiet fick något färre röster än förväntat i valet men hamnade ändå nära.
Att opinionsundersökningar påverkar valresultatet är belagt sedan länge, enligt Leif Lewin, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.
– Opinionsundersökningar förstärker tendensen. Väljare ser valet även som en tävling, och håller gärna på det vinnande laget. Det ger goda spiraler för dem som ligger bra till och motsvarande dåliga spiraler för dem med lägre förtroende, säger han.