Lugn i stormen
På väg mot lågkonjunktur och med ett nytt sparprogram på halsen. Men Anders Ehrling, vd för SAS Sverige, ger inte intryck av att leda ett bolag i svår kris.- Nej, det finns ingen dramatik i det här. Och neddragningarna klarar vi utan uppsägningar, säger han.
Van vid turbulens. Anders Ehrling, vd för SAS Sverige, är van vid snabba svängningar. Flygbranschen är starkt kopplad till omvärlden och måste reagera fort om efterfrågan minskar. Foto: Pelle Johansson
Foto:
Han lanserade det nya sparprogrammet Profit 2008. En miljard kronor ska sparas i år, 1 000 tjänster måste bort.
För det största bolaget i koncernen, SAS Sverige, betyder det cirka 200 tjänster, 150 på flygsidan och 50 på marken. Och det klarar man alltså helt utan att säga upp någon.
- Ja, genom en kombination av förtida pension, frivilliga uppsägningar och karriärväxling. Vi har ett gott samarbete med de fackliga organisationerna i de här frågorna, säger Anders Ehrling.
Att göra sig av med en tiondel av personalen och planera för en ny verksamhet med en mindre kostym skulle ge konvulsioner i vilket företag som helst. Men för SAS är det, om inte en axelryckning, så åtminstone ganska odramatiskt.
- Efterfrågan minskar och vi anpassar oss. Så har det varit förut och så blir det igen. Det svänger hastigt för flyget.
Flygbranschen är den som först känner av en lågkonjunktur, främst genom minskat affärsresande. Och nu har betalningsviljan hos företagen minskat, främst på inrikestrafiken.
Indikationerna fanns redan före jul, första kvartalet gav det definitiva svaret.
- Eftersom påsken inföll i mars i år var det först efter aprilsiffrorna som bilden klarnade helt, säger Anders Ehrling.
Den andra faktorn som gjort det nödvändigt att skära i kostnaderna är de galopperande bränslepriserna. Nyligen införde SAS en extra avgift, 10 Euro inrikes och 15 Euro utrikes, för att kompensera sig.
- Det måste man göra på något sätt. De bolag som försöker konkurrera genom att låta bli kommer att se det på resultatet sedan.
- Som flygbolag är vi beroende av omvärldsläget, från den ekonomiska situationen till krig och katastrofer. Vi har fått en viss vana att hantera det.
Det ganska dramatiska världsläget är närmast rutin för SAS-chefen Anders Ehrling som redovisar händelser och åtgärder utan stora sinnesrörelser. Desto mer berörd är han när han kommer in på miljödebatten och flygets roll i densamma.
- Ingen vänder sig mot bilismen, bara mot flyget. Och inom flyget talar ingen till flygplanstillverkarna, till dem som framställer bränslet eller till dem som sköter flygledningen, bara till oss flygbolag, säger han upprört.
Han är tydlig med att han vill ta ansvar för miljön, inte bara sprida ut skulden till andra. Och han räknar upp en rad åtgärder där hans bolag går i bräschen.
- D et handlar om effektiva motorer, i slutet av 2009 ska två tredjedelar av våra plan ha de modernaste på marknaden. Sedan har vi också gröna inflygningar till landningar och bränslereduceringsprogram.
Lösningen på miljöproblemet är politisk, slår han fast, och presenterar i nästa andetag lösningen:
- Flyget måste med i handeln med utsläppsrätter. Bara så kan vi åstadkomma de minskningar av utsläppen vi vill uppnå utifrån de tekniska begränsningar som finns.
Flygbolagschefen förespråkar alltså att kunderna ska få köpa utsläppsrätter. Men Anders Ehrling har inga synpunkter på hur folk vill resa. Han vill tvärtom underlätta för dem som vill ta tåget i stället för flyget.
- Den som till exempel vill ta flyget ena vägen och tåget tillbaka borde få bättre hjälp med sådant som information om tider och bokning. Jag ser framför mig ett ökat samarbete med järnvägen.
I dag finns inget formellt samarbete mellan exempelvis SAS och SJ, men det kanske kommer.
FAKTA: SAS SVERIGE
Den 1 november 2004 bolagiserades enheterna inom Scandinavian Airlines. Scandinavian Airlines Sverige AB, Scandinavian Airlines Danmark AB och SAS Braathens, numera SAS Norge, blev självständiga aktiebolag inom SAS-koncernen.
SAS Sverige har cirka 2 000 anställda och omsätter cirka åtta miljarder kronor.
Den 1 november 2004 bolagiserades enheterna inom Scandinavian Airlines. Scandinavian Airlines Sverige AB, Scandinavian Airlines Danmark AB och SAS Braathens, numera SAS Norge, blev självständiga aktiebolag inom SAS-koncernen.
SAS Sverige har cirka 2 000 anställda och omsätter cirka åtta miljarder kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!