Luftvägsbesvär ökar med bostadsfukt

Fuktskador i bostaden ökar risken för luftvägsbesvär som pip i bröstet, andnöd under natten och nattlig hosta.Om fukten inte åtgärdas mins­kar chansen att bli kvitt besvären.

Uppsala2006-01-12 00:00
Det framgår av en flernationell studie, som är världens hittills största undersökning kring sambandet mellan fukt i bostaden och luftvägsbesvär.

Snabba åtgärder
— Även om våra resultat bör bekräftas i direkta interventionsstudier talar de starkt för vikten av att snabbt åtgärda fuktskador, allra helst bygga bostäder på ett sätt som förebygger att de över huvud taget uppstår, säger Maria Gunnbjörnsdóttir, läkare vid Akademiska sjukhusets lung- och ­allergiklinik.
Hon är en av de ansvariga för studien, som omfattar drygt 16 000 slumpmässigt utvalda vuxna kvinnor och män i Danmark, Estland, Island, Norge och Sverige. Nära 2 600 av dem var Uppsalabor.
Vid två tillfällen, med åtta års mellanrum, besvarade deltagarna en omfattande hälsoenkät med frågor bland annat om de hade luftvägsbesvär i form av till exempel väsningar i bröstet, andnöd, hosta och astma.

Mögel och fläckar
Enkäten innehöll också frågor om det fanns några tydliga tecken på fuktskador i bostaden, till exempel synligt mögel, spår av vattenfläckar i parketten eller bubb­lor under plastmattan.
Nästan var femte deltagare i studien uppgav att han eller hon hade åtminstone någon sådan fuktskada i bostaden.
När forskarna närmare analyserade svaren fann de att besvär med väsningar i bröstet, nattlig hosta och andnöd under natten var klart vanligare bland dem som hade fuktskador i bostaden än bland övriga deltagare i studien.

Hosta på natten
Av dem som bodde i fuktskadade hus uppgav till exempel 26 procent att de besvärades av pip eller väsningar i bröstet och hela 37 procent hade nattlig hosta. Av dem som inte hade fukt i bostaden uppgav betydligt färre, 19 respektive 27 procent, att de hade sådana besvär.
— Samtidigt såg vi att det var vanligare att personer i fuktiga bostäder än i torra bostäder utvecklade luftvägsbesvär under de åtta åren vi följde dem. Omvänt var det svårare för dem som haft besvär när studien startade att bli kvitt dem om de hade fukt i bostaden, säger Maria Gunnbjörndóttir.

Inget säkert svar
Studien kan inte ge något säkert svar på frågan om varför fukt i bostaden ökar risken för luftvägsbesvär.
— Det finns flera tänkbara förklaringar till detta, till exempel att fuktskadat byggnadsmaterial avger ämnen som irriterar luftvägarna, säger Maria Gunnbjörndóttir.
— Påverkan av mögel och kvalster, som trivs i fuktiga miljöer, kan också vara en förklaring,säger hon.
Resultaten av studien finns publicerade i nätupplagan av facktidskriften Thorax.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!