Luftfuktighet orsakade brandlarm

Har din brandvarnare tjutit utan synbar anledning på sista tiden? Då kan orsaken vara hög luftfuktighet.

Brandsläckaren i Charlie Lundins stuga började tjuta utan anledning. Troligtvis på grund av fukten.

Brandsläckaren i Charlie Lundins stuga började tjuta utan anledning. Troligtvis på grund av fukten.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-08-13 21:52
Brandvarnare och rökdetektorer förväxlar vattenångan med brandrök när luftfuktigheten blir för hög. Detta har orsakat en mängd fellarm i Uppsala de senaste dagarna.
I flera dagar har den fuktiga värmen hängt över Uppsala med omnejd. Under måndagsförmiddagen var luftfuktigheten 100 procent. Det här har förvirrat många brandvarnare och rökdetektorer. De reagerar på förändringar i den omgivande luften, och när luftfuktigheten blir för hög kan de inte längre avgöra om det är brandrök eller vattenånga i luften.
På räddningstjänsten i Uppsala märker man detta på de många automatlarm som varit sista tiden.

- Det är otroligt mycket automatlarm nu. Det skulle kunna vara damm som virvlar omkring, men eftersom luftfuktigheten är väldigt hög nu, så är det troligt att det är det som är orsaken. Vi kan inte förklara det på andra sätt, säger Bo Boserius, stabsbefäl på räddningstjänsten i Uppsala.
Han berättar att de senaste tre dygnen varit i snitt tio automatlarm per dag. Det kan jämföras med att det under hela juli månad sammanlagt var 30 automatlarm. Även privatpersoner som hört av sig till UNT har berättat att deras brandvarnare tjutit utan synbar anledning.

För många falska automatlarm kan bli en dyr historia för den som ansvarar för fastigheten. 5 640 kronor får man betala för en utryckning. Men det är dock inte mycket man kan göra åt saken utom att se till att man inte har för hög luftfuktighet i byggnaden.
- Det sker en gradvis utveckling av brandvarnare. I dag är de bättre än för 20 år sedan. Upp till 93 procents luftfuktighet ska de klara i dag, säger Jens Hjort, projektledare på Svenska brandskyddsföreningen.

Under måndagseftermiddagen sjönk luftfuktigheten i Uppsala till 72 procent, och enligt Therese Fougman, meteorolog på SMHI, ersätts den varmfuktiga luften av lite torrare luft nu.
- Värmen håller i sig de närmsta dagarna i Uppsala men det kvalmiga, kladdiga, jobbiga försvinner. Det blir klart och soligt med 20-25 grader, lovar hon UNT:s läsare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!