Luftföroreningar oroar inte Uppsalaföräldrar

Luften i centrala Uppsala har länge varit dålig. Men de småbarnsföräldrar UNT träffar på stan är inte särskilt oroliga. De bor i mindre trafikerade områden och rör sig bara i sporadiskt i centrum.

GRAFIK: Karl Åstrand

GRAFIK: Karl Åstrand

Foto:

Uppsala2008-04-10 00:01
- Det här låter som ytterligare ett skäl till att inte flytta till stan, säger Erica Torninger när hon får höra hur luftföroreningar påverkar barns hälsa.
Hon har stannat till på gågatan med vagnen där Alfred, en månad gammal, ligger. Att hon befinner sig i centrum är snarare ett undantag än en regel.
- Vi bor utanför stan och det känns ju skönt när man hör det här, säger hon.
Samtidigt är hon lite avvaktande och ser ingen anledning till att bli överdrivet orolig.
- Det är klart att man ska ta en vetenskaplig studie på allvar, men det vore intressant att veta om allergierna och astman kan växa bort, säger hon.

Mätningar från i fjol visar att luften i Uppsala är som sämst på delar av Kungsgatan och Övre Slottsgatan. Men även andra gator, som till exempel Luthagsesplanaden, Drottninggatan och Vaksalagatan har dålig luft.
Det händer att Mattias Danielsson och ettåriga dottern Wilma rör sig i nämnda kvarter. Och det kommer de förmodligen att fortsätta med, trots nya kunskaper om luftens påverkan.
- Om något är skadligt för ens barn är det klart att man tar det till sig. Men samtidigt svischar varningssignalerna ofta förbi eftersom de är så många. Man kan ju inte isolera sig, säger Mattias Danielsson.
Merparten av tiden tillbringar han och dottern hemma i Rickomberga, där Mattias tror att luften är bättre.
- Jag hade kunnat tänka mig att bo mer centralt, men det känns svårare nu när jag hör detta, säger han.
Luften i Uppsala har under flera år innehållit mer skadliga partiklar och högre halter av kvävedioxid än gällande miljökvalitetsnormer. För två år sedan krävde därför regeringen att kommunen skulle ta fram ett åtgärdsprogram. Programmet går bland annat ut på att öka cyklandet och få fler att åka kollektivt.

För att kontrollera luften görs regelbundna mätningar på framför allt Kungsgatan. Men på kommunens miljökontor finns en önskan om att också mäta där barn ofta befinner sig, det vill säga vid förskolor och skolor.
- Det är en angelägen uppgift men vi har inga pengar till det, säger Christer Solander som arbetar med luft- och bullerfrågor på miljökontoret.
I dag mäts luftkvaliteten bara innan en ny förskola eller skola byggs eller om personal eller föräldrar klagat på luften.
I Stockholm har en kartläggning av luftföroreningar vid ett antal skolor och förskolor gjorts i samarbete mellan kommun och landsting. Uppsala kommun för nu liknande diskussioner med landstinget i Uppsala.
Fakta
* EU:s miljökvalitetsnorm för luftföroreningar gäller partiklar som är mindre än 10 mikrometer,vilka kallas PM10.
* Drygt 70 kommuner riskerar eller har redan överskridit normerna för luftkvalitet, enligt Sveriges Kommuner och Landsting. Uppsala är en av dem.
* En kommun har ansvar för att mäta luftföroreningar om det finns hårt trafikerade områden i kommunen. Naturvårdsverket bedömer att 80 procent av landets kommuner borde göra mätningar.
* Naturvårdsverket vill skärpa kontrollen genom ett nytt system där länsstyrelserna övervakar att kommunerna gör de mätningar som krävs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om