Luftföroreningar kan ge barn allergi
Barn som utsätts för höga halter av luftföroreningar under sitt första levnadsår löper större risk att få astma, pollenallergi och försämrad lungfunktion. Det visar en ny studie.
- Det här är första gången man kunnat visa att det spädbarn utsätts för kan påverka lungfunktionen vid så låg ålder som fyra år, säger Tom Bellander som är docent och en av forskarna bakom studien.
Barnen i studien bodde både i trafikerade områden och i områden med mindre trafik, och det var just luften vid barnens bostäder som mättes. Resultaten visar att de som bodde i trafikerade områden, som Stockholms innerstad, löpte 60 procent större risk att drabbas av långvariga astmabesvär.
Dessa barn blev också mer allergiska mot luftburna allergen, särskilt mot pollen. Barnen som bodde där föroreningarna var som värst löpte 130 procent större risk att bli allergiska än de som bodde där föroreningarna var små.
I Stockholm finns många gator där utsläppen överskrider de miljönormer som finns. Även i Uppsala överskrids normerna på Kungsgatan och Övre Slottsgatan (se grafik nedan). Ändå är luften i större svenska städer avsevärt bättre än i andra delar av världen.
- Jämfört med till exempel Mexiko city handlar det om små föroreningar. Därför är det intressant att det till och med vid våra goda förhållanden förekommer sådana här effekter. Det visar att spädbarn är en känslig grupp, säger Tom Bellander.
Men de är inte de enda.
- Förmodligen gäller det här även större barn, men också vuxna med hjärt- och kärlsjukdomar eller luftvägssjukdomar påverkas, liksom äldre. Det är med andra ord en minoritet av befolkningen som inte påverkas, säger Tom Bellander.
Förutom att risken för astma och allergi ökar visar studien också att barnens lungor påverkades negativt, om än marginellt. De barn som bodde där luften var som sämst fick sin lungfunktion nedsatt med tre procent, jämfört med de minst utsatta barnen.
- Går man in i vuxenlivet med sämre lungfunktion så får man ett kortare liv, säger Tom Bellander och förklarar:
- Visserligen har unga vuxna en ordentlig lungkapacitet. Men den avtar med åldern och som gammal är lungorna så dåliga att minsta lilla infektion blir besvärlig. Den tiden kommer snabbare för de med nedsatt lungfunktion.
Men alla barn som bor i områden med stora luftföroreningar blir inte allergiska. Om man drabbas eller inte styrs till stor del av ärftliga faktorer. Barn som bär på varianter av "astmagener" löper till exempel större risk att drabbas av allergi.
Kan de här negativa effekterna växa bort?
- Det vet vi inte än. Vi kan inte säga om barnen kommer ha nedsatt lungfunktion även som vuxna, eller vad som händer om de flyttar någon annanstans, säger Tom Bellander.
Tanken är att barnen i Bamseprojektet ska studeras upp i vuxen ålder. Nu är de tolv år och följs upp genom en webbenkät där de får svara på frågor om hälsa, livsstil och miljöförhållanden.
Tom Bellander uppskattar att de lokala luftföroreningarna i Stockholmsregionen kan göra att livet förkortas med några månader. Något han tycker är en ganska liten påverkan för varje enskild individ.
- Men för samhället som helhet är det negativt. Vill vi att våra större städer ska vara miljöer där folk vill leva måste man göra något åt det här. Och då vet vi med säkerhet att en minskning av trafiken skulle spela roll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!