Enligt mätningarna på Kungsgatan för 2011 går utvecklingen går åt fel håll. Utredningen av kommunens åtgärder för att förbättra luftkvalitén visar att den så kallade miljökvalitetsnormen för partiklar, PM10, överskreds vid 40 dygn förra året. Normen säger att det bara får ske vid 35 dygn. Det är en rejäl försämring mot året innan då normen bara överskreds vid 29 dygn.
Hannes Vidmark, som är avdelningschef vid miljökontoret, konstaterar att kommunen ”inte nådde ända fram”, trots dubbdäcksförbud.
– Vi fick lov att häva förbudet redan i mars på grund av ombygganden av Islandsbron. Det påverkade trafiken mer än vi trott, säger han.
Det är just under våren miljönormen överskrids mest. Det har inte skett i lika hög grad i år – hittills bara 17 gånger mot 30 förra året – och kan vara en indikation på att det kommer att gå bättre i år.
– Ja, jag ser positivt på läget. Men vi vet inte så vi kommer att sätta oss ned och utvärdera 2011 och se om vi behöver sätta in nya åtgärder. Vad det i så fall kan bli återstår att se, säger Hannes Vidmark.
Enligt utredningen kan det bli svårt att reda ut på grund av att så många förändringar har gjorts i trafiken på kort tid, samtidigt som fler kan vara på gång.
– Under våren har vi gjort försök med ökad renhållning på Kungsgatan men vi har inte hunnit utvärdera vad det ger. Vi kommer också att införa en 30-zon från årsskiftet. Fungerar inte det så måste vi titta på andra åtgärder, säger Hannes Vidmark.
Kommunalrådet Stefan Hanna (C) med ansvar för miljön anser att läget är allvarligt.
– Vi måste se till att få en bättre luftkvalité. Ny forskning visar att mellan 30 och 40 personer dör årligen i landet på grund av partiklar som dubbdäcken river loss från gatan. Oavsett vilken som sitter vid den politiska makten måste problemet lösas, säger han.
Vad kan du tänka dig för åtgärder?
– Det är en fråga som vi måste diskutera. Det senaste jag hört är ett förslag att ge kommunerna rätt att införa en avgift på dubbdäck för att finansiera kostnaderna för att få ned föroreningarna.
Om det skulle vara något för Uppsala vet han inte. Utökat dubbdäcksförbud är inte aktuellt.
– 70 procent av bilisterna följer reglerna i dag så jag tror inte det skulle ge så stor effekt, säger Stefan Hanna.
Normen för kvävedioxid, som bland annat kan ge astma, överskreds under 27 dygn förra året. Bara sju är tillåtet enligt miljökvalitetsnormen. Det var ändå en minskning mot året innan då den överskreds under 40 dygn.
Fotnot: Dubbdäcksförbud infördes i Uppsala hösten 2010.