Det är de finkorniga partiklarna som är farligast. Föroreningarna behöver alltså inte bestå av tungmetaller eller andra kemiskt giftiga ämnen för att orsaka skada utan små partiklar i sig kan vara hälsovådliga att andas in.
Med små partiklar menas partiklar som är mindre än 10 mikrometer. De fastnar inte i näsa, mun eller svalg utan fortsätter ner i luftvägarna och ut i lungblåsorna. Det kan orsaka allvarliga inflammationer i luftvägarna liksom hjärtsvikt, kärlkramp eller till och med hjärtinfarkt.
De sammanlagda luftföroreningarna i städerna minskar men utsläppen från trafiken ökar. Under vintern har man ibland problem med inversion i större tätorter, när kylan gör att det bildas ett luftlock över staden som hindrar luften från att cirkulera. Det gör att föroreningarna från avgaser och utsläpp snabbt kan nå höga nivåer.
Nu under den tidiga våren kommer en annan partikeltopp när marken börjar torka upp och luften fylls av damm från tillexempel gator som varit sandade under vintern.
—Det rör sig om 5 000—6 000 dödsfall per år i Sverige som kan härledas till luftföroreningar, säger Yngve Brodin, ansvarig för miljöövervakning på Naturvårdsverket och en av författarna bakom rapporten från IVL.
Drygt hälften av dödsfallen tros komma från partiklar som blåser in över södra Sverige från kontinenten, men resten antas bero på partiklar som till stor del beror av lokala källor som bilavgaser, slitage från dubbdäck eller just vägdamm.
Förvärrade symtom
Vi är olika känsliga för partiklar, till exempel astmatiker och rökare kan få kraftigt förvärrade symtom av föroreningarna i innerstan, såväl från vägdammspartiklar som från andra partiklar.
Europa när det gäller förorenade städer. Aten och Rom är värstingar, likaså städer Östeuropa.
-Jag vill inte peka ut någon speciell, men vissa industrisamhällen i Polen hör nog till de värsta, säger Yngve Brodin på Naturvårdsverket.
Det forskas mycket på partiklar i hela EU men kunskapen inom området är relativt färsk och det dröjer kanske 10—20 år innan experter i Sverige kan se långsiktiga resultat.
—I praktiken dröjer det nog många år innan vi kommer se att partikarna i innerstan kommer minska, tror Claes-Gunnar Ericsson på Akademiska sjukhuset.
I Uppsala kommun pågår för närvarande mätningar av partikelhalten i innerstan.
—Men vi har inte gjort sammanställningen än, säger Christer Solander på miljökontoret. Det dröjer kanske ända till efter sommaren, men då vet vi mer.
Fakta
Finkorniga partiklar
Så här kan du skydda dig från finkorniga partiklar:
Om du bor vid en trafikerad gata, vädra inte under rusningstrafik, vädra när det är lugnt.
Gå i trafiken, spring inte för då drar man ner mer partiklar i lungorna.
Håll andan eller andas ut när du går över gatan.