Luften allt sämre i Uppsala

Utsläppen av koldioxid från Uppsalatrafiken har ökat med 10 000-tals ton de senaste åren. Den borgerliga alliansen vill ha fler p-platser och fler bilgator i city för att få ned utsläppen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2006-11-27 00:01
Dessutom sänks kommunens mål för hur många som ska gå, cykla och åka kollektivt.
Koldioxidutsläppen från Uppsalas trafik var cirka 51 000 ton högre år 2004 än med fyra år tidigare.
Att den totala mängden koldioxid från trafiken blir större hänger samman med att Uppsalas befolkning växer.
Men även räknat per Uppsalabo har utsläppen vuxit. Sedan 1990 rör det sig om en ökning med cirka 12 procent per kommuninvånare.

Förslag till åtgärder
Här är ett par av de förändringar alliansen tänker genomföra och som enligt trafikkommunalrådet Cecilia Forss (m) leder till minskade utsläpp från bilarna:
Vissa hinder för bilkörning tas bort, exempelvis kan enkelriktade gator bli dubbelriktade. Fler gator i centrala Uppsala öppnas för biltrafik, exempelvis Bäverns gränd och troligen även Dragarbrunnsgatan.
Fler p-platser. Under de rödgrönas styre beräknas 500 p-platser ha tagits bort. I första hand ska i storleksordningen 150 stycken återställas.
- Det blir mindre bilåkande om folk slipper leta p-platser eller köra omvägar för att gator är avstängda och då minskar utsläppen, säger Cecilia Forss.

Miljömål överges
En ökande andel Uppsalabor åker bil medan andelen resenärer som tar de gröna stadsbussarna har sjunkit något de senaste åren.
Den rödgröna politiska majoriteten hade som mål att kraftigt öka andelen kollektivtrafikresor samt gång- och cykelresorna. Enligt Cecilia Forss innebär alliansens mål att det räcker om antalet som går, cyklar eller åker buss ökar.
Kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (v) menar att de borgerliga radikalt sänker kommunens ambitioner.
- Det räcker med att ytterligare en enda person åker buss, cyklar etc för att alliansens mål om fler resenärer ska uppfyllas.
- Eftersom Uppsala växer med ett par tusen personer om året kommer målet att uppnås direkt. Det är ju en löjlig målsättning, anser Ilona Szatmari Waldau (v).
Cecilia Forss säger att målet inte ska tolkas så bokstavligt. Ytterligare en bussresenär räcker inte.

UNT: Är inte det här att sänka ambitionen?
- Vi kunde säga att 70 procent fler ska åka buss, cykla etc men vi vill vara trovärdiga. Gatunämnden får nu fastställa ett realistiskt antal, uppger Cecilia Forss.
Uppsalas rödgröna styre har haft en lista över vilka trafikantslag som skulle prioriteras. Först kom de gående, sedan cyklister, kollektivtrafikanterna och sist bilisterna.
Denna inriktning avskaffar den borgerliga alliansen.
- Den tidigare majoriteten har bekämpat bilismen. Vi vill att alla trafikslag ska bli mer likvärdiga, förklarar Cecilia Forss.

UNT: Innebär det att ni prioriterar ned cyklister och bygger färre cykelbanor?
- Nej, vi har inga planer på färre cykelbanor.
Den tidigare majoriteten planerade för gåfartszoner på vissa centrala gator.
- Det skulle innebära 6-7 km/tim. Vi vill ha 30 km/tim på de här gatorna. Det ger lägre utsläpp, säger Cecilia Forss.
De rödgrönas planer på en zon med max 30 km/tim i centrala Uppsala genomförs inte.
- Vissa gator får max 30 km/tim men inte hela city. På en del gator i centrala Uppsala ska det vara 50 km/tim, men det är vi beredda att ompröva om utsläppen blir för höga.

Sänkta mål
Den tidigare rödgröna majoriteten i Uppsala har haft som mål att utsläppen av växthusgaser ska vara 20 procent lägre år 2010 jämfört med 1990.
Den borgerliga alliansen har sänkt kommunens mål. Det räcker numera att utsläppen av växthusgaser i Uppsala minskar med 4 procent under perioden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om