Med Lucianos restaurering ska det porla i Stadsträdgården igen

Efter många turer kring Uppsalas fontäner står en fortfarande torr. "Det är en gammal fontän, mycket behöver göras", säger restaureraren Luciano Escanilla.

Det är fortfarande inget vatten i fontänen i Stadsträdgården. Det beror på att fontänen behövde genomgå en renovering.

Det är fortfarande inget vatten i fontänen i Stadsträdgården. Det beror på att fontänen behövde genomgå en renovering.

Foto: Alva Kledzik

Uppsala2024-06-26 16:40

– Det går förbi folk här hela tiden, som alla undrar när fontänen ska fyllas med vatten. Men lite tålamod får de ha, det kommer bli fint snart.

Det säger Luciano Escanilla som står på en stege och skrapar på Flusterfontänen i Stadsträdgården. Han jobbar med att både konservera och restaurera Uppsalas offentliga konstverk och har arbetat med fontänen i flera veckor.

undefined
Luciano Escanilla började plugga statsvetenskap i Uppsala, men insåg att han ville jobba med konst i stället.

Uppsalas fontäner skulle egentligen vara igång i maj men den långvariga vintern har fördröjt processen, enligt Johan Dansk, arbetsledare på gatuenheten.

– Vintertid kan man inte göra någonting, färgen blir alldeles grynig, förklarar Luciano Escanilla.

Nu är det i stället nästan 30 grader, så färgen hinner torka mellan varven.

undefined
Fontänen har blivit skrapad från pollenbeläggningar och kalk. Innan allt är klart ska Luciano Escanilla också laga botten, så att den slutar läcka vatten.

Luciano Escanilla flydde från Chile på 70-talet till Italien, där han testade på att restaurera konst som lärling. Han flyttade sedan till Sverige, och började plugga statsvetenskap i Uppsala.

Men det var inget för honom. Han begav sig tillbaka till Italien för att formellt utbilda sig till restaurerare och konservator av konst – något kan jobbat med sedan dess.

– Jag älskade konst när jag var liten. Jag brukade till och med klottra själv, säger han och förtydligar att han ritade och målade på väggarna hemma.

undefined
Där vattnet rinner ut löper stora sprickor genom fontänen, som Luciano Escanilla arbetat med att laga.

Idag är Luciano Escanilla Uppsala kommuns upphandlade restaurerare och konservator av konst, vilket innebär att han är den som i första hand tar hand om de offentliga konstverken i Uppsala.

– Jag ser det lite som att jag är en doktor och att konstverken är mina patienter. De behöver vård för att må bra.

Det kan röra sig om att klä toppen av gjutjärnspumpen vid S:t Eriks torg i bladguld, eller vaxa skulpturer så att de skyddas mot klotter. På fontänen i Stadsträdgården har Luciano Escanilla hittills tagit bort pollen och kalkbeläggningar. Han har även spacklat igen sprickor som uppstått från sättningar i marken. 

Men det är inte första gången Luciano Escanilla jobbar med fontänen i Stadsträdgården.     

– En gång fick jag gjuta ett nytt ben till figuren som spelar flöjt. Den hade huggits av och var försvunnen.

undefined
Luciano Escanilla har jobbat med konstverk hela sitt vuxna liv. Han tar sig an såväl tavlor som fontäner och skulpturer.

Luciano Escanilla tror att fontänen är igång inom två veckor. Då ska den vara färdigspacklad, målad och vattnet ska inte längre läcka ut.                                       

Flusterfontänen

Fontänen är ett av Uppsalas äldsta offentliga konstverk, från ca 1875.

Vem som har skapat fontänen är oklart, eftersom det är en industriprodukt från Tyskland. 

Konstverket var en gåva till Uppsala stad från Carl Gustaf Callenberg (dåvarande ägare av Flustret).

Barnfigurerna som pryder fontänen kallas "Putto", knubbiga barn som ofta bär sköldar, instrument och blommor i konsten. De har förekommit i konst sedan antiken. Luciano Escanilla har gjutit om ett av benen då detta höggs av.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!