Lovvärd metod för astmabehandling
Att mäta halten kväveoxid i utandningsluften är en lovande ny metod både för att ställa diagnos av astma och för att styra behandlingen av sjukdomen.
Den slutsatsen drar Statens beredning för medicinsk utvärdering, sbu, i en ny rapport kring mätning av kväveoxid i utandningsluft vid astma.
- Flera kunskapsluckor behöver fyllas igen. Största bekymret är att vi inte säkert vet vilka gränsvärden för kväveoxid som bör användas för att skilja ut sjuka från friska, säger professor Göran Hedenstierna vid Akademiska sjukhuset, som är en av de sakkunniga bakom rapporten.
Att mätning av kväveoxid skulle kunna vara ett hjälpmedel i astmavården beror på att halten av kväveoxid i utandningsluften stiger om luftvägarna är inflammerade. Det finns till exempel studier som talar för att metoden med framgång kan användas för att tidigt uppträcka försämringar och justera dosen av antiinflammatorisk medicin som andas in.
Men något entydigt svar på hur bra metoden är, och i vilken mån den kan ersätta andra metoder för diagnostik och uppföljning av behandlingen, ger inte de totalt elva kontrollerade studier som granskats i sbu-rapporten.
Redan i dag har dock många sjukvårdsinrätttningar apparatur för att mäta halten kväveoxid i utandningsluften på patienter som söker för luftvägsbesvär.
- Jag ser inga skäl till att sluta använda dem tills vi vet mer. De läkare som använder dem kan fortsätta att samla på sig erfarenheter samtidigt som vetenskapliga studier görs för att fylla igen kunskapsluckorna, säger Göran Hedenstierna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!