Livsmedelsverket har ansökt hos förvaltningsrätten att Lövsta kött AB ska betala vite om 10 000 kronor för varje månad som hygienproblemen kvarstår.
Det var tidigare i år som Livsmedelsverket upptäckte brister vid sin kontroll av slakteriet.
Vid den ena inspektionen upptäcktes flera hål i ytterdörrarna till källaren där avfall förvaras. Hålen var stora nog för gnagare att ta sig igenom. Livsmedelsverket påtalade att det finns risk för att skadedjur kan ta sig in i slakteriets lokaler och förorena livsmedel.
Vid den andra inspektionen konstaterades att det finns risk för människors hälsa eftersom det slarvades med rengöring av redskap. Företaget kunde inte säkerställa att utrustning för desinfektion av redskap med hett vatten håller en temperatur om minst 82 grader under pågående verksamhet.
Efter de bägge kontrollerna har Livsmedelsverket gjort uppföljande inspektioner vid två tillfällen och då funnit att bristerna inte åtgärdats.
Jesper Gunnarsson Berg, vd för Lövsta Kött AB, säger till UNT att han tar kritiken på allvar.
– Vitesföreläggande är allvarligt och vi är alltid angelägna om att åtgärda brister så snart som möjligt.
Han uppger att slakteriet redan har ändrat i sina rutiner för rengöring av redskap.
– Vi har fått upp temperaturen på vattnet och gör uppstartskontroller varje morgon.
När det gäller hygienförhållandena i lokalerna har slakteriet överklagat ansökan om vitesföreläggande.
– Det har inte funnits skadedjur i anläggningen, hålen har lagats och vi är inte överens med Livsmedelsverkets inställning att det finns hälsorisker i vår produktion.
Det är SLU som uppfört och äger fastigheten där Lövsta Kött hyr lokaler för att bedriva sin verksamhet. I hyresavtalet ingår även att i produktion upplåta plats åt veterinärstudenter som har praktik på slakten som ett obligatoriskt moment i sin utbildning. Slakteriet är en del av SLU:s satsning på ett Forskningscentrum för lantbrukets djur.