Lövsta kött fast i inspektion – återigen

Lövsta Kött får kritik från Livsmedelsverket. Det är inte första gången, men att helt stänga verksamheten är inte aktuellt.

Lövsta Kött AB har fått reprimander av Livsmedelsverket flera gånger genom åren. Senast i september i år anmärkte myndigheten på att slakteriets desinfektionsverktyg inte höll rätt temperatur.

Lövsta Kött AB har fått reprimander av Livsmedelsverket flera gånger genom åren. Senast i september i år anmärkte myndigheten på att slakteriets desinfektionsverktyg inte höll rätt temperatur.

Foto: Erik Windolf

Uppsala2019-10-28 07:00

Vid en inspektion på Lövsta kött öster om Uppsala i september upptäckte Livsmedelsverket att den utrustning som används för att desinficera slaktverktygen inte höll tillräckligt hög temperatur. Vatten som används vid desinfektion måste överstiga 82 grader, om inte finns en risk att bakterier ökar i antal.

Efter inspektionen beslutade Livsmedelsverket att Lövsta kött skulle betala 10 000 kronor i vite var fjortonde dag. Något vite behövde dock aldrig betalas, vid ett återbesök en månad senare höll utrustningen rätt temperatur. 

Det är inte första gången Lövsta kött AB får kritik från Livsmedelsverket. 2018 upptäcktes att desinfektionsutrustningens vatten var för kallt, alltså samma problem som uppdagades i september i år.  Innan dess hade slakteriet fått kritik år 2013, 2014 och 2017. 

Hur många gånger kan en arbetsplats uppvisa brister ?
– Oftast är det ju inte samma typ av ärende. Men det som kan hända om man har många avvikelser är att man hamnar i en annan riskklass hos oss och får mer kontrolltid, säger Tobias Krantz, avdelningschef Norra Sverige på Livsmedelsverket. 

Dirk van der Krogt, vd på Lövsta Kött AB, vill endast svara på frågor via mejl.
– Sedan förra gången har vi bytt från analoga till digitala sterilisatorer vilket har blivit en förbättring, men nackdelen har varit att elektroniken lätt tagit skada av vatten. Vi uppgraderar nu till ytterligare en bättre modell som ska vara ännu mer driftssäker framöver, skriver han.

Lövsta kött

Slakteriet öppnade 2011 som ett samarbete mellan Andersson & Tillman, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Faringe Kött & Slakt. Tanken var att SLU:s studenter skulle kunna studera slakten samtidigt som affärsverksamhet kunde bedrivas i lokalerna. I dag äger SLU lokalerna i Lövsta-funbo där Lövsta kött hyr in sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!