Distansutbildning och snabba omställningar har bidragit till en särskilt svår vår för både lärare och elever. Nu utökar regeringen sin satsning på sommarskolor där elever som behöver extra hjälp att klara kunskapskraven i ett eller flera ämnen kan få stöd. På onsdagen besökte utbildningsminister Anna Ekström (S) Fyrisskolan, där elever från flera gymnasier i Uppsala studerar under sommaren.
– Regeringen utökar satsningen på lovskolorna eftersom det har varit en tuff vår för många i och med coronaviruset. Dels handlar det om mer pengar, dels bättre möjligheter för huvudmän som vill ta del av bidraget, förklarar Anna Ekström.
Totalt avsätter regeringen 263 miljoner kronor som öronmärks för lovskolor 2020. Därtill ska det vara möjligt för lämpliga personer som saknar lärarlegitimation att hoppa in och undervisa ifall det saknas behöriga lärare.
Hur har ni haft råd med investeringen? Har ni behövt göra nedskärningar på annat håll?
– Nej, vi har inte behövt skära ner på något. Det är en blandning av nya pengar och tidigare bidrag som inte kommit till användning, säger Anna Ekström.
Programrektor Måns Wikstad förklarar att lovskolorna ofta ger goda resultat eftersom eleverna får möjlighet att arbeta i små grupper om cirka tio till tolv personer, där lärarna snabbt vara till stöd för den som behöver hjälp. Eleverna läser ett till två ämnen under fyra veckors tid. Att skolan är frivillig och endast pågår under förmiddagar leder till en högre motivation bland de studerande, menar han.
För att minska smittspridningen har skolan tydliga regler för hur utbildningen går till. Man är noga med att folk inte samlas i korridorer före och efter lektioner, och bänkarna är utplacerade med extra stort avstånd. Elever som har en anhörig i riskgrupp deltar i undervisningen på distans.
Shadey Nowroozilarki, 18, och Yousuf Khalil, 18, är två elever som läser på Fyrisskolans lovskola. De tycker båda att sommarundervisningen fungerar bra.
– Det är skönt att få en extra chans att bli godkänd, och det är mycket lättare att få hjälp här än under vanliga lektioner, tycker Shadey Nowroozilarki.
Yousuf Khalil håller med.
– Jag tycker om att det är intensivt och att man blir lite pressad. Annars är det lätt att man slappnar av och skjuter fram plugget, tillägger han.