Uppsala: Cirka 1 400 sommarjobb, främst niondeklassare där löftet är att alla som söker ska få ett jobb. Treveckorsperioder, sex timmar per dag. Lön 51 kronor i timmen. 80 platser för sommarlovsentreprenörer.
Knivsta: 70 sommarjobb för de som slutar nian samt första och andra året på gymnasiet. Treveckorsperioder. Lottning. Lön ej fastslaget.
Tierp: 62 sommarjobb för de som är 16-19 år. Lottning. Tvåveckorsperioder. Lön 59 respektive 73 kronor i timmen.
Östhammar: 120 platser för de som slutar nian samt första och andra året på gymnasiet. Lottning. Tvåveckorsperioder. Lön 40 respektive 50 kronor i timmen. Dessutom kan ungdomar söka sommarjobb som parkarbetare.
Heby: 35 platser för de som är 16-19 år. Tvåveckorsperioder, sex timmar per dag. Lön från 61 till 81 kronor i timmen. Lottning.
Enköping: Minst 200 sommarjobb. Lottning. Lön 52-59 kronor i timmen. 30 platser för sommarlovsentreprenörer.
På andra håll i länet är det tur som avgör.
På söndag är sista dagen att söka kommunalt sommarjobb i Uppsala kommun. Hittills har cirka ettusen unga sökt. Men det är främst de som går ut grundskolan som kan söka.
– Mest populärt är att jobba inom barnomsorg, som förskola eller på fritids, under den första perioden av sommaren, säger Åsa Grentzelius, verksamhetsledare för Sommarförmedlingen.
Man kan önska vilken typ av arbete man vill ha, och vilken period. Men det går inte att matcha alla önskningar.
– Alla får inte det de önskar, men alla får något, säger Åsa Grentzelius.
Förutom de ungdomar som lämnar grundskolan har gymnasieelever i två andra grupper chans att få sommarjobb. Det gäller elever på språkintroduktionsprogrammet, där nyanlända invandrare går, samt elever med funktionshinder. Sammanlagt kan det handla om 1 400 sommarjobb i Uppsala.
Det var flera år sedan Uppsala kommun erbjöd sommarjobb för gymnasieelever generellt. Men det finns en stor efterfrågan, märker Åsa Grentzelius och hennes kolleger.
– Väldigt många hör av sig hit. Det är svårt att få jobb om man är under 18.
Gymnasieelever i Uppsala kan ansöka om att få bli sommarlovsentreprenörer, där de genom företaget Indivator får handledning, stöttning samt 2 000 kronor i startskott för att driva en affärsidé. Men antalet platser är begränsade, i Uppsala får 80 unga chansen.
I övriga delar av Uppsala län får även äldre ungdomar söka de kommunala sommarjobben. Men alla garanteras inte plats. I stället får lotten avgöra vilka som får jobben, i stort sett. I Enköping till exempel finns 200 sommarjobb – men det brukar vara omkring 600 som söker. I Heby finns 35 sommarjobb, men ett 80-tal brukar skicka in en ansökan.
Lönerna varierar mycket mellan kommunerna. Östhammar ligger lägst, där de yngre sommarjobbarna får 40 kronor i timmen. Uppsala tillhör också de som betalar en låg timpenning med 51 kronor i timmen. Bäst betalt får ungdomarna i Heby, där de yngsta får 61 kronor i timmen och de äldsta 81 kronor i timmen.