Över fem miljoner människor beräknas ha dött i covid-19. Hade det funnits läkemedel mot coronaviruset som orsakar sjukdomen hade många liv kunnat räddas.
Under pandemin har också några läkemedel utvecklats och godkänts, men behovet av fler och bättre varianter är stort. Nu har Uppsalaforskare gjort en upptäckt som de hoppas ska leda fram till ett nytt, kraftfullt läkemedel, en molekyl som hämmar coronavirusets tillväxt i kroppens celler.
– Viruset har ett maskineri som det använder sig av för att föröka och sprida sig. Vår molekyl stoppar det här maskineriet, förklarar forskaren Jens Carlsson, huvudförfattare till den studie som publicerats i en vetenskaplig tidskrift.
Molekylen fungerar genom att den passar in på en viss plats i viruset, i en ficka på ett enzym, och då blockerar virusets förökning.
Jens Carlsson gör en liknelse med en klassisk leksak för små barn.
– Tänk en sådan där trälåda med ett lock med hål med speciella former där barnen ska hitta in just den kloss som passar. Så har vi jobbat när vi sökt efter rätt molekyl, förklarar han.
Till sin hjälp har forskarna använt datorsimuleringar. För med så kallade superdatorer kan flera hundra miljoner molekyler utvärderas i jakten på ett läkemedel. Ur beräkningarna har sedan ett antal kandidater sållats fram, som sedan tillverkas och testas i laboratorium,
– Vi började i mars 2020 och fick under sommaren träff på en molekyl som stoppade enzymet. Vi har sedan utvecklat molekylen och i dag är den väldigt potent, säger Jens Carlsson.
Med stöd av Uppsala universitet och Science for life laboratory tas nu nästa steg mot utveckling av ett nytt läkemedel. Molekylen är testad på råttor, men inte på människa.
– För det behöver vi stöd och resurser, säger Jens Carlsson.
Vi har ju vaccin, räcker inte det?
– Viruset ändrar sig hela tiden med nya mutationer som vaccinen kanske biter sämre på. Vi måste då ha alternativa behandlingar som kan skydda personer i riskgrupper. Därför behövs läkemedel, säger Jens Carlsson.
Lovande är att molekylen har visat sig slå även mot tidigare coronavirus, som sars och mers.
– Så chansen är stor att vår molekyl kommer att fungera mot nästa coronavirus som dyker upp. Ett nytt vaccin kommer ta tid att utveckla då, säger Jens Carlsson.