Kommunen lovade handlingsplan – nu har två år gått

För över två år sedan lovade det dåvarande styret att ta fram handlingsplaner mot hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i nära relationer. De är fortfarande inte klara. "Bortom all kritik", tycker oppositionsrådet Sofia Andersson (M).

Den som utsätts för hedersförtryck eller våld i nära relation kan söka hjälp hos exempelvis kommunens stödmottagning Nexus.

Den som utsätts för hedersförtryck eller våld i nära relation kan söka hjälp hos exempelvis kommunens stödmottagning Nexus.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2024-10-02 18:00

I januari 2022 fattade kommunfullmäktige ett beslut: Två handlingsplaner ska tas fram – en mot hedersrelaterat våld och förtryck och en mot våld i nära relationer.

Nu närmar vi oss slutet av 2024 – och de är fortfarande inte klara.

– Det händer ingenting, styret kommer inte vidare, säger Viviane Obaid (C), ledamot i socialnämnden.

undefined
Viviane Obaid (C) är starkt kritisk till att handlingsplanerna dröjer.

Redan 2020 lämnade hennes parti in en motion där de föreslog just en handlingsplan mot hedersvåld. Vivane Obaid är därför starkt kritisk till att det dröjer. Så även Sofia Andersson (M), oppositionsråd och vice ordförande i socialnämnden.

– Det här signalerar att styret inte tar frågan på så stort allvar som de borde göra, säger hon.

Sedan tidigare har kommunen ett program som pekar ut ett "gemensamt synsätt i Uppsala kommuns arbete" med att upptäcka och förebygga hedersvåld och våld i nära relationer.

undefined
Att det dragit ut så på tiden är "bortom all kritik", tycker Sofia Andersson (M).

– Men med handlingsplaner kan vi enklare följa upp hur arbetet går och om vi gör det vi ska i kommunen, säger Sofia Andersson.

Hanna Victoria Mörck (V) är socialnämndens ordförande och har fram till nyligen varit ansvarig för handlingsplanerna. Under drygt ett års tid har ansvaret flyttats över till kommunens hållbarhetsavdelning. Det är en anledning till att allt dragit ut på tiden, menar hon.

– Och så blev det ju en ny mandatperiod vintern 2023. Det blev kanske lite otydligt en period vem som bestämde.

I dagsläget beräknas handlingsplanerna vara klara hösten 2025.

undefined
Socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V) håller med om att handlingsplanerna borde ha prioriterats högre. "Men vi har inte suttit på händerna", säger hon.

Ska det ta så här lång tid?

– Det borde gå fortare, det är frustrerande att de inte är på plats, säger Hanna Victoria Mörck.

Är det här inte en prioriterad fråga för er? 

– Jo men det är klart att det är, det är en oerhört viktig fråga. Men det är inte så att vi inte jobbar med frågorna bara för att det inte finns en handlingsplan. Det görs ett jätteviktigt jobb varje dag, det är värt understryka.

undefined
Den som utsätts för hedersförtryck eller våld i nära relation kan söka hjälp hos exempelvis kommunens stödmottagning Nexus.

Bland annat beslutade kommunen i somras att starta ett nytt team inom Nexus, kommunens stödmottagning för den som är utsatt för våld. Teamet är ett samarbete mellan regionen, länets kommuner och polisen, och ska ha ett särskilt fokus på att hjälpa den som utsätts för hedersförtryck.

Det är bra att oppositionen lyfter frågan om handlingsplanerna, tycker Hanna Victoria Mörck.

– Men jag vill inte att folk skräms att inte söka hjälp, för det finns stöd att få.

Det här stödet finns

För dig som utsatts för våld (fysiskt, psykiskt, sexuellt eller annat) eller lever under hedersförtryck, finns flera vägar att gå för att söka hjälp.

Inom Uppsala kommun finns till exempel stödmottagningen Nexus, som har telefonnummer 018-727 52 47.

Föreningen TRIS, som jobbar med stöd till hedersvåldsutsatta, har en nationell jourtelefon med nummer 010-255 9191.

I Uppsala finns också privata aktörer, som Uppsala kvinnojour med telefonnummer 018-10 10 49, och Uppsala tjej- och transjour med numret 0760-52 99 30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!