"Lova inte för mycket"

Nyårslöften, det ligger något magiskt över dem. En slags besvärjelse om ett bättre liv och ett hopp om att det nya året ska innebära en nystart. Vi har frågat några Uppsalabor om deras löften.

Raz Hamidi och Bahman Sasan.

Raz Hamidi och Bahman Sasan.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2011-12-30 19:59

Ska 2012 bli året då du tar tag i ditt liv, fimpar för gott, spottar ut snuset, ger upp den smaskiga nattmackan, börjar träna och går ned till din drömvikt?
Hundratusentals svenskar kommer att ge ett nyårslöfte när de står med bubbel i glaset och skålar in det nya året.  Enligt Sifo är det vanligaste löftet att börja leva ett sundare liv, till exempel genom att sluta med godis, börja träna och gå ned i vikt. Vi frågade några Uppsalabor vad de tänker ge för löften - om de nu tänker ge några.  När Raz Hamidi väl fått frågan översatt av Bahman Sasan, tvekar hon inte länge över svaret.
– Jag ska försöka lära mig svenska. Jag kom hit från Iran för 15 månader sedan.
Förra året gav hon också ett nyårslöfte. Det handlade om att hjälpa en vän ta sig ur en svår kris. Löftet lyckades och Raz Hamidi berättar leende att vännen mår mycket bättre i dag. Även Bahman Sasan lyckades med sitt förra löfte. Han lovade att sluta röka, en ovana han haft i 40 år, och har varit rökfri sedan dess. Årets löfte blir mindre krävande.
– Jag ska promenera mer. Jag tycker om att promenera, speciellt längs Fyrisån, men ibland är jag lite slarvig med att göra det. För det mesta har jag hållit löftena men jag lovar heller inte så mycket.

En av åtta svenskar har gett ett nyårslöfte enligt en undersökning från Sifo. Unga kvinnor är flitigast på att lova saker inför det nya året vid tolvslaget. Men många kommer att bryta sina löften, en hel del redan efter några veckor. Majoriteten uppger att det är den egna karaktären som brister.
– Jag lovade att sluta dricka läsk i år och det har jag gjort! Enda gången jag har syndat är när jag druckit drinkar med läsk i. Annars har jag tagit vatten till pizzan eller hamburgaren, säger Sara Seyom. Året dessförinnan lovade hon att sluta med godis, och även det höll hon. Nu vet hon inte riktigt vad hon ska lova.
– Jag tränar redan mycket. Men kanske äta nyttigare?
Systern Sara Seyom tror däremot inte på nyårslöften och skippar dem helt, men kompisen Bahareh Hosseini tänker satsa på att komma i gång med träningen under 2012.
– Jag ska börja träna på universitetets gym och ladda för Beach 2012. I år lovade jag att sluta röka. Jag höll det i fem månader men sen började jag igen.

Enligt Psykologiguiden gäller det att först ta reda på vad som gör att du håller fast vid problembeteendet som du vill förändra och fundera över hur de kan komma bort från det. Att formulera ett positivt nyårslöfte – till exempel att äta mer grönsaker i stället för ett chokladförbud – kan också göra löftet lättare att klara. Och sist men inte minst – lova inte för mycket!
Mari-Louise Persson kommer gående på Svartbäcksgatan medfyraåriga dottern Tilda och är först helt säker på sin sak: hon ger inga löften.
– Om man vill göra något är det väl bara att göra det ändå, säger hon men kommer efter ett tag på att hon faktiskt lovade något inför 2011.
– Jag och en kompis sa att vi skulle äta soppa minst tre gånger under året för att få i gång soppätandet. Och det har vi gjort.

Ove Hultquist tror inte heller på nyårslöften, även om han tror att det kan finnas en poäng med löften som uttalas högt eftersom det sociala trycket kan leda till att chansen att de hålls blir större.
– Fast jag tror tyvärr inte det fungerar så. Själv är jag försiktig med att lova för mycket. Det kan hända så mycket som förändrar saker. Jag kan faktiskt inte minnas att jag gett något löfte någon gång. Förr kändes det mer hajpat med nyårslöften, nu tycker jag inte någon brukar prata om det.

Kusinerna Gorgor Kader och Andjam Wzia börjar först fnissa när frågan kommer, men efter en stunds funderande kommer bägge på vad de vill förändra under nästa år.
– Jag ska bli seriös med skolan. I år har jag inte riktigt lyckats med det, säger Gorgor Kader som vill satsa på att läsa in missade gymnasiekurser på Komvux för att få ett fullständigt gymnasiebetyg och ett bra arbete. Detsamma gäller kusinen.
– Jag ska också börja skolan. Och sedan ska jag träna mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om