Eleverna som läser tredje året på utbildningen har hamnat i kläm. Detta beror enligt programansvarige Lars Andrén på en planeringsmiss.
– För att få högskolebehörighet behöver man välja till en svenskakurs som skulle ha funnits som individuellt val i årskurs två. Nu blev det inte så och vi erbjuder nu den kursen under obekväm tid, säger Lars Andrén.
För de elever som istället siktar på att ta examen med yrkesskolebehörighet handlar det om att läsa en extrakurs i matematik. Den kursen ges på lördagar till följd av att tiden i veckorna inte räcker till.
Från skolverkets sida är man kritiska till att undervisning bedrivs på lördagar.
– Eleverna ska ha rätt att läsa de kurserna som krävs för högskolebehörighet. Den möjligheten ska ges inom ramen för det individuella valet. Sedan ska gymnasieskolan förläggas måndag till fredag, säger Johan Hardstedt, jurist på skolverket.
Flygteknikprogrammet är en yrkesutbildning som löper över tre år. Under första året är den största delen av tiden förlagd till skolbänken där eleverna läser kärnämnen som svenska 1, matematik 1a, engelska 5,6 och fysik 1. Under år två är undervisningen till största delen förlagd till Arlanda flygplats. Året avslutas med en 6-8 veckors praktik. Under det tredje och sista året är det praktik fyra dagar i veckan på Arlanda som gäller under hela läsåret.
Då det gäller lördagsundervisningen säger Lars Andrén att det inte är något specifikt just för Bolandskolan, utan något som flera skolor erbjuder. De elever som drabbas är enligt Andrén få till antalet.
– De elever det gäller har väl vädrat lite missnöje. Det är ju inte så kul med skola på lördagar, säger han.