Löpcoacherna: Spring så här i sommar

Sommarträning är lika med löpning för många. Kanske vill du komma igång igen, ha tips på ett bra pass eller är nybörjare? Vilken tur då, att Uppsala löparklubbs tränare Anders och Karin samlat sina bästa tips.

Karin Artursson och Anders Toll är två av Uppsala löparklubbs tränare.

Karin Artursson och Anders Toll är två av Uppsala löparklubbs tränare.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-07-22 05:00

Nedanför Uppsala slott joggar Karin Artursson, 59, och Anders Toll, 60. De är båda tränare i Uppsala löparklubb och har tillsammans över 40 år av löpträning bakom sig. För Karin föll valet på löpning just för att det är en så enkel träningsform.

– Jag blev ensam mamma med två barn. Tidigare hade jag gått på Friskis men tiden fanns inte längre. Så då började jag med Bolibompa-spring, 30 minuter medan barnen satt framför teven.

För Anders del var det ett lopp som blev målet med att komma igång. Han hade fyllt 40 och ville fira genom att springa "Broloppet" över Öresundsbron.

– Det är en bra idé att fundera på varför man vill springa. Vet man det ökar sannolikheten att man fortsätter, säger han.

undefined
"Man ska inte börja med att ge sig ut i två timmar. Börja lugnt och öka både distans och tid, 30 minuter kan räcka. All rörelse är bättre än ingen rörelse alls", säger Karin Artursson.

Att många väljer löpning som träningsform på sommaren är kanske inte så konstigt, om alternativet är att stå i ett svettigt gym och längta ut till solen och ledigheten.

Men hur kommer man igång? Hur ska en löprunda läggas upp? Och hur håller man motivationen uppe?

Det är nog bäst att vi frågar våra experter.

undefined
"Det är jättebra om man hittar en löparkompis, det gör att man drar ut varandra och det blir en kul grej", säger Karin Artursson.

"Bra skor" är egentligen det enda som behövs, säger Anders och Karin unisont.

– Och kanske en bra sport-BH för oss kvinnor, det är viktigt att den sitter tajt, säger Karin.

I övrigt är ledordet att inte krångla till det så mycket – inte ens när det kommer till löpteknik.

– Försök landa med foten under dig. Skjuter du fram foten framför dig så bromsar du dig själv. Och det är sällan bra att landa tydligt på hälen, men annars behöver man inte hänga upp sig för mycket på tekniken, säger Anders.

undefined
Uppsala löparklubb har medlemmar mellan 20 och 70 år. Träningarna är upplagda så att många olika nivåer kan delta, oavsett om man är vardagsmotionär eller vill springa marathonlopp. Men för att ha glädje av passen är det bra om man orkar springa fem kilometer innan man börjar delta, säger Anders Toll.

Karin fyller i:

– Får du ont i knäna tar du förmodligen för stora kliv. Ta korta steg oftare, alltså med högre frekvens. Och låt armarna pendla framåt i stället för att kränga åt sidan. 

Okej, vi verkar redo att ge oss ut. Hur börjar man?

– Är man ny skulle jag tipsa om att växla jogg och gång så att man får upp pulsen i lugnt tempo. Rusa inte ut och blåkör, för då blir det inte kul. Spring kanske en minut, gå tre. Och öka sedan så att du kanske går en minut och springer tre, men i lugnt tempo, säger Karin.

undefined
Svettigt att springa på sommaren? Spring på tidigt på morgonen eller sent på kvällen, när det är svalt, tipsar Karin Artursson. "Och ta med vätska och drick vätskeersättning efteråt."

Ett tempo där man hela tiden kan prata samtidigt är att föredra, menar hon, för att undvika misstaget att gå ut för hårt.

– Det behöver liksom inte bli blodsmak i munnen. Man kan öka under passets gång och springa lite snabbare en stund och så saktar man ner igen.

undefined
"Om man är ny får man känna efter, gör det ont får man vila och pröva igen om några dagar. Det är när man är för ambitiös, vill för mycket och springer för långt som man riskerar att skada sig", säger Anders Toll.

Det är upp till var och en hur passet läggs upp, men en halvtimme kan räcka om målet mest är att komma ut och röra på sig, fortsätter Karin.

– Vissa vill mäta distans och kanske springa fem kilometer. Andra fokuserar mer på tid, att de bestämmer att de vill vara ute i 30 minuter och så blir det så långt det blir.

Var sker bästa löprundan i Uppsala då? Enligt Anders Toll är det bland annat mitt i stan.

– Då springer jag på trottoarerna och så där, ibland ut mot Stadsskogen. Annars är Lurbo bro ner mot Skarholmen en trevlig runda. Elljusspåren runt Uppsala är tyvärr rätt backiga, det blir jobbigt att börja med, säger han.

undefined
Karin Artursson och Anders Toll är två av Uppsala löparklubbs tränare.

Ett annat tips – inte minst för att se nya platser – är att ta bussen ut en bit, springa en runda och sedan ta bussen hem igen. Eller att helt enkelt springa en bit och sedan vända.

– Jag gillar att springa i skog, det är mer skonsamt. Lunsen och Nåsten är bra, sedan är det fint att springa längs med Fyrisån eller längs Banvallen. Den är väldigt bra i sommar, för där är det ofta skugga, säger Karin.

Vilken är din bästa runda? Dela med dig här!

Hitta ut

Anders Toll har ett ytterligare tips om du vill hitta nya platser att springa på: orienteringsappen "Hittaut".

I appen finns kartor med kontroller som du ska hitta och registrera. Det går att ta hjälp av mobilens GPS. Varför inte låta löpturen gå ut till en kontroll och sedan tillbaka hem?

Appen kan laddas ner från Appstore eller Google Play. Det finns också papperskartor som ska ha gått ut till alla brevlådor, och som finns att hämta ut på exempelvis Alewalds, Friskis och några olika campus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!