Löneförmånen kan bli en fälla

Förmåner i stället för pengar i lönekuvertet kan vara lockande. Men innan du byter ut delar av lönen mot något annat gäller det att vara på sin vakt.

En förmån som extra semester kan bli pengar som fastnar.

En förmån som extra semester kan bli pengar som fastnar.

Foto: Shutterstock

Uppsala2011-04-25 19:00

Förmåner kan lätt gå upp i rök, helt utan kompensation.

Bil. Bonus. Städhjälp. Träningskort. Semester. Barnpassning. Försäkringar. Lån. Resor. Utbildning. Men också sluta röka-kurs, ledigt för julklappsshopping och till och med adoptionshjälp. Egentligen är det bara fantasin – och arbetsgivaren – som sätter stopp för vilka förmåner man kan få.

För arbetsgivaren finns det ofta skattemässiga fördelar med att erbjuda förmåner, medan själva förmånen förhoppningsvis är uppskattad av dig som anställd. Om du löneförhandlar men det har låst sig, är dessutom ersättning i någon annan form än enbart lön perfekt att ta upp till diskussion.

Att få bonus i stället för löneförhöjning är inte ovanligt. Eller så skippar du övertidsersättningen mot att du i stället får lite plus på lönen och extra semester.
– Men gör inget sådant avtal om du är ny på jobbet. Du har ju ingen aning om hur mycket övertidsarbete som krävs. Det kan bli ett bra avtal eller katastrofdåligt. Jag vet många som har haft sådana avtal och jobbat dygnet runt, säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på fackförbundet ST som organiserar statligt anställda.

Det finns två sorters förmåner: de som är reglerade i kollektivavtal och de som arbetsgivaren bestämmer över. De sistnämnda är svåra att hävda sin rätt till, särskilt om de är av typen lunchkuponger som alla anställda får. Tas de bort kan du inte säga att du ska ha ersättning i form av högre lön.
De vanligaste förmånerna på det statliga avtalsområdet, som Åsa Erba-Stenhammar är verksam inom, är växling från lön till pension eller mer ledighet. På det privata området brukar fantasin vara lite större.
– Förmåner kan vara ett sätt för arbetsgivaren att locka anställda i branscher där det är ont om kvalificerat folk. För tio år sedan var det ofta så på IT-området.

Men innan du kliver på förmånståget är det en del saker att tänka på:

  • Vilken förmån vill du ha? Är det till exempel städning som passar bäst eller kanske extra semester? Det kan bara du avgöra efter dina förutsättningar.
  • Skriv ett avtal där det står tydligt och klart att förmånen är i stället för lön.
  • I avtalet ska förmånen vara värderad i pengar. Annars kan den bara försvinna utan kompensation om företagets policy ändras. Dessutom behöver förmånens värde räknas in i underlaget vid de allmänna lönerevisionerna.
  • Hur påverkar förmånen din pension, sjuklön och föräldrapenning? Reglerna är lite olika beroende på vilken förmån det är och hur den är utformad skattemässigt. Kolla det noga.
BYTA UT LÖNEN
  • En förmån är ersättning för arbete annat än i kontanter. Är normalt skattepliktig och värderas till marknadsvärdet.
  • I utbyte kan du få lägre bruttolön. Då blir skatten och arbetsgivaravgifterna lägre och det kan påverka sjuklön, a-kasseersättning, pension, förskoleavgift med mera. Bruttolöneavdraget minskar inte det skattepliktiga förmånsvärdet.
  • Vid nettolöneavdrag betalas förmånen med beskattade pengar. Betalar du för en skattepliktig förmån ska förmånsvärdet minskas med samma belopp.
  • Skattefria personalvårdsförmåner, som kaffe och friskvård, går inte att byta mot kontant lön. Man får inte heller göra bruttolöneavdrag på skattefria förmåner, men däremot nettolöneavdrag.
  • Läs mer på Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se 
    (extern länk).


FRÅN LUNCH TILL SJUKVÅRD
Det var på 1980-talet som löneförmåner började växa fram på allvar, då främst lunchkuponger och tjänstebilar. Senare blev städning och barnpassning populärt och nu är det allt fler som vill ha extra pension och sjukvårdsförsäkringar. Trygghet är i ropet.

VAD ÄR FÖRMÅNEN VÄRD?
Det beror bland annat på vilken grundlön du har. Här är en fingervisning:

  • Tjänstebil av normal modell med några år på nacken: 2 500 kronor/månad.
  • Städhjälp 1 gång/vecka i tre timmar: 2 000 kronor/månad.
  • En extra semestervecka: 1 000 kronor/mån om du tjänar 30 000 kronor/månad.
  • Extra pension: Pensionsavsättningar är billigare för arbetsgivaren än att betala ut lön. Därför kan du försöka förhandla dig till en högre summa än du skulle få i ren löneförhöjning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om