Lokalbrist kan hämma tillväxt i Uppsala

I Uppsala råder stark brist på lämpliga lokaler för mindre företag som vill växa. Det finns gott om kontor men mindre för de praktiskt inriktade.— Det är synd att inte kunna hjälpa dem som vill ha ett mindre lagerutrymme, säger Henrik Lindley.

Uppsala2006-02-21 00:00
Han är marknadschef på kommunägda Industrihus som äger 170 000 kvadratmeter lokalyta i Uppsala. På senare år har vakansgraden för bolaget legat kring en procent, det vill säga bara ett par tusen kvadratmeter yta ledigt.
— Det är alldeles för lite. Minst fyra procent behövs om det ska gå att lägga det pussel som det innebär att hitta lokaler som matchar företagens behov.
En inblick i pusslet ges av det faktum att 65 procent av Industrihus hyresgäster är företag med fem eller färre anställda.
— Och behoven växlar ju. Småföretagande är synonymt med förändring och när man växer och nyanställer behövs det större ytor, säger Henrik Lindley.

Stopp på nyproduktion
Förklaringarna till den situation som uppstått är flera. Under fastighetsboomen i slutet av 1980-talet byggdes det mycket i och kring Uppsala, företrädesvis kontorshus av lite finare modell, typ Kristallen i Fyrislund och Skeppet i Librobäck.
Efter den påföljande krisen stod många fastighetsägare med tomma lokaler. Hyresnivåerna pressades nedåt.
- Det blev stopp på nyproduktionen helt, på kontorsdelen men också på kombinationslokaler som kontor/lager/industri, säger Henrik Lindley.
Sedan dess har konjunkturen vänt. Hyrorna går stadigt uppåt. Fortfarande byggs inget nytt och nivåerna gör det dyrt för den vanlige småföretagaren.
— En vanlig "plåtlada" kostar omkring 500—700 per kvadratmeter och år och det är bara strax under nivåerna för fina kontorslokaler. Ändå är nivån för låg för att möjliggöra nyproduktion.
— Vi får återkommande förfrågningar om kanske hundra kvadratmeter för verkstad, kontor och personalutrymme och det är svårt att lösa.
— Det hämmar företagsutvecklingen och det känns verkligen trist om företagsidéer ska behöva falla på lokalfrågan.

Ljus i tunneln
Han tycker ändå att det finns ett ljus i tunneln. Nya E 4, Bärbyleden öppnar för exploatering av ny mark och de högre hyrorna börjar snart motivera att bygga nytt. Och då vet han hur det ska se ut för planeringen pågår för fullt.
— Vi tror på nya anläggningar av typen företagspark. Det ska finnas ett lämpligt myller av olika företagstyper, både med möjlighet till gemensamma personalutrymmen och att vara var och en för sig. Jag är övertygad om att vi fixar det, säger Henrik Lindley.
Aros Snickeri, ett specialsnickeri i Boländerna i Uppsala, är ett typexempel på småföretag som växer och får nya behov.
— Vi flyttade hit 1999, från 170 till 550 kvadratmeter, och tyckte det var gigantiskt. Men nu börjar det bli trångt igen, säger ägaren Martin Karlsson.

Har byggt till
Han har nu sex fast anställda samt ett par inhyrda. I samråd med fastighetsägaren Industrihus har han byggt till kontor och personalutrymmen i ett loft.
Fastigheten på Verkstadsgatan, tidigare lokaler för AMU, är annars precis det Henrik Lindley säger efterfrågas av mindre företag med praktisk inriktning.
— Man har port i fasaden. Sedan finns tillgång till gemensamma omklädningsrum, lunchrum och konferensrum. Det är något företagen efterfrågar och inte vill ta upp sin egen yta med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om