Finland kommer att skicka in en ansökan om Natomedlemskap. Det stod klart torsdagen den 12 maj.
För Sveriges del väntas Socialdemokraterna komma med ett besked nu på söndag den 15 maj. Statsminister Magdalena Andersson (S) har sagt till DN att hon vill invänta den säkerhetspolitiska rapporten innan hon själv tar ställning – och den väntas nu på fredag.
På lokal nivå är det få partiföreträdare som vill yttra sig i Nato-frågan innan beskedet kommit på nationell nivå.
– Vi följer den dialogprocess som är och kommer att återkomma på söndag, säger Ylva Stadell (S), förste ombudsman för Socialdemokraternas partidistrikt i Uppsala län.
Pyry Niemi (S) representerar Uppsala län i riksdagen. Även han inväntar partistyrelsens besked och vill kommentera beslutet först när det är offentligt.
– Jag har lämnat mina synpunkter till partiledningen och jag hedrar den inre processen som vi håller just nu.
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun, säger däremot att han tror att det kommer bli ett ja till Nato.
– Det är inte så att jag har någon kännedom varåt det lutar, men utifrån vad jag kan läsa i media så verkar det så.
Vad tycker du själv?
– Jag har själv landat i att det är det bästa för Sverige och vår säkerhet. Det finns både för- och nackdelar men jag tror ändå att vi gör bäst i att samarbeta med likasinnade. Vi behöver sluta oss samman för att försvara våra demokratier, säger han och fortsätter:
– Vi är sårbara om vi fortsätter att vara alliansfria. Nu tar Finland det här modiga steget och då blir det naturligt att Sverige tar samma.
Alliansfriheten har ju varit viktig för Socialdemokraterna, vad tänker du om att i så fall lämna den linjen?
– Jo, men det är inte socialdemokratisk ideologi att vi ska vara alliansfria, utan det har varit en praktisk realitet, något som fungerat i Sverige under många år. Vi måste liksom alla partier anpassa oss efter hur verkligheten ser ut och nu har verkligheten förändrats dramatiskt.
Kan du hålla med om att det gått för fort, som vissa menar?
– Men hur skulle det inte kunna gå fort? Full respekt för den åsikten men det är bråttom. Putin sitter med fingret på avtryckarknappen till kärnvapen. Så länge vi är ett av få västländer som står utanför Nato är vi ett givet mål, då måste en sådan här process gå snabbt.