Lokala liberaler i partiledningen splittrade om vägval

Liberalernas ledning är splittrad i frågan om partiets väg inför nästa val. Uppsalas två representanter i partistyrelsen finns på var sin sida.

Lina Nordquist och Maria Matsson Mähl från Uppsala la sina röster på olika alternativ när Liberalernas partistyrelse tag beslut om vägen mot valet 2022.

Lina Nordquist och Maria Matsson Mähl från Uppsala la sina röster på olika alternativ när Liberalernas partistyrelse tag beslut om vägen mot valet 2022.

Foto: UNT arkiv/Erik Avebäck

Uppsala2021-03-05 18:39

Liberalerna vill lämna januariavtalet efter höstens budgetarbete och gå fram inför valet 2022 med ett borgerligt regeringslaternativ. 

I partistyrelen slutade röstsiffrorna 13 mot 10 i favör för en inriktning där partiet enligt sin ledare Nyamko Sabuni ska kunna söka samsyn och samtala med alla partier i riksdagen, även V och SD. 

Lina Nordquist från Uppsala tillhörde förlorarna. Den nya inriktningen öppnar en risk för ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna, menar hon.

 – Den dörren måste vi hålla helt stängd. De är ett parti som vill vända upp och ned på våra värderingar. Risken för att vi hamnar i ett parlamentariskt svårlöst läge där vi måste budgetförhandla med SD är inte värd att ta, säger Lina Nordquist.

Men hon stöttar viljan att bilda en borgerlig majoritet i nästa val. 

– Det mesta är klokt i det förslag som partistyrelsen nu röstat fram. Men jag hade velat ha en skrivning som tätar öppningen till SD, säger Lina Nordquist. 

På andra sidan, i vinnarlaget, finns Maria Mattsson Mähl, också hon från Uppsala. Hon tonar ned oenigheten.

– Jag är relativt ny i partistyrelsen och är förvånad och imponerad över den samsyn och konsensus som finns. I de förslag som vi röstade om i dag fanns bara nyansskillnader.   

Maria Mattsson Mähl säger att SD är det parti som står längst från hennes värderingar och är "Liberalernas motpol".

Men hur ser du på risken att ni kan hamna i budgetförhandlingar med SD?

–Jag ser också att den regering vi har i dag måste bytas ut. Vi får helt enkelt vinna så mycket röster att vi inte får en konservativ regering i stället, utan en borgerlig där vi är den liberala spetsen.

Men till en början måste L klara sig kvar i riksdagen. I en opinionsmätning i mitten av februari fick partiet 2,8 procent av väljarstödet, den lägsta noteringen sedan 1967. 

Både Lina Nordquist och Maria Mattsson Mähl tror sig veta att det är betydligt fler än så som vill ha liberala reformer.

– Man kan brinna för ett mer liberalt Sverige, men samtidigt tycka att Liberalerna varit ett ganska förvirrat parti på senare år. Vi behöver nu berätta vad vi vill göra och med vilka vi vill göra det, säger Lina Nordquist. 

Maria Mattsson Mähl säger att hon kan förstå att det finns många besvikna liberala väljare. 

– Därför är det så viktigt att vi går till val på vår egen politik nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!