Löfvens recept för kortare vårdköer

På måndagen fick Akademiska sjukhuset i Uppsala besök av statsminister Stefan Löfven (S). I ett tal belyste han sjukvårdens utmaningar och vilka satsningar regeringen vill göra framöver.

Ida Loskog och Liselott Pettersson hade hoppats på att få längre tid på sig att prata med statsministern.

Ida Loskog och Liselott Pettersson hade hoppats på att få längre tid på sig att prata med statsministern.

Foto: Erik Avebäck

Uppsala2018-02-26 16:42

Trots en mindre allvarlig trafikolycka med efterföljande bilbyte kunde Stefan Löfven genomföra sitt sjukhusbesök där han träffade personal och patienter på barnonkologen, samt bevittnade en operation på kärlkirurgen. Därefter höll statsministern ett tal och deltog vid en pressträff där han redovisade de tre största vårdutmaningarna som identifieras av regeringen: väntetiderna, ojämlikheten och personalens arbetssituation. Regeringen har som målsättning att få in 14 000 fler anställda inom vården till år 2022.

– Personalbristen gör att vi får längre vårdköer och det drabbar patienter som får vänta längre på vård. Därför gör vi den här satsningen, säger statsministern.

Hur ska ni locka så många till vården?

– För det första måste det finnas utbildningsplatser och dessa ska vi utöka ytterligare. Sedan handlar det om arbetsmiljö, villkor och arbetstider. De ofrivilliga deltiderna ska minskas successivt, tills de är helt borta. Delade turer är också en impopulär förekomst i vården och där vill vi göra samma sak, säger Stefan Löfven.

Under besöket på barnonkologen fick personalen möjlighet att berätta om sin verksamhet och diskutera personalfrågor. Anställda förklarade att många lämnar yrket eftersom de inte längre orkar med det – och att de inte har råd med personalbrist på arbetsplatsen. Även Vivianne Macdisi (S), regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen, ansåg att nyckeln ligger i att anställa fler och att lyckas behålla erfaren personal.

– De sitter inne med kunskap som vi måste vara rädda om. Att regeringen så tydligt går ut och aviserar att sjukvården är en prioriterad trygghetsfråga glädjer mig, säger hon.

Två sjuksköterskor som deltog på mötet med Stefan Löfven var Liselott Pettersson och Ida Loskog, som båda två efterfrågade mer tid till att samtala med statsministern.

– Det är roligt att han vill ta del av vår verksamhet och se hur sjukvården fungerar. Han kändes ödmjuk som både lyssnade, ställde frågor och verkade intresserad. Det var dock ett pressat tidsschema, säger Liselott Pettersson.

Vad mer hade ni velat lyfta fram till statsministern?

– Vi lyckades rama in det viktigaste: att vi behöver bli fler och få möjligheter att utvecklas. Jag hade gärna pratat längre och berättat vad jag tycker om sjukvården, för det finns mycket man kan göra. Vi hoppas att det finns ett genuint intresse och inte bara ett spel för gallerierna för att få sympati från väljare, säger Ida Loskog.

Regeringens satsning på vården

Förslaget:

14 000 fler anställda i vården till 2022.

Socialdemokraterna vill öronmärka 400 miljoner kronor årligen 2019-2022 för att öka antalet sjuksköterskor som ska få läsa till specialister med studielön eller utbildningsanställningar.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!