Lofamilj i Nåsten fredas inte vid jakten
Den kommande licensjakten på lo kommer att minska den uppländska lodjursstammen med cirka tio procent. Men hur det kommer att gå för den ovanliga lofamilj som etablerat sig i friluftsområdet Nåsten, bara några kilometer från Uppsala, är oklart.
Bara utifrån spårprofilen kan man se hur lodjuret tänkt och analyserat sin omgivning, säger Björn Cederberg, som ofta följer lospåren över längre sträckor.
Foto: Pelle Johansson
Björn Cederberg, konsulent på Artdatabanken på SLU i Uppsala, letar entusiastiskt efter tecken på lodjurens framfart i Nåstenskogarna bara någon halvmil från tätortsbebyggelsen. Det är här som en hona med två ungar har etablerat sig det senaste året, och kanske finns det ytterligare ett lodjur som rör sig i de täta skogsmarkerna i naturreservatet.
Uppsala län har de senaste åren blivit ett av landets lodjurstätaste områden, främst beroende på en god tillgång på bytesdjur. Bo Söderström, biolog på SLU, var en av flera forskare som signerade en debattartikel i UNT med uppmaningen att skona Nåstenfamiljen under jakten.
- Det är väldigt ovanligt med en föryngring så nära en större stad, och dessutom är det en av länets sydligaste föryngringar. Eftersom man vill gynna spridningen söderut borde man göra ett undantag här, säger han.
Något sådant undantag har dock inte gjorts i Naturvårdsverkets tilldelning inför jakten som inleds på måndag. Lon är känd för sin skygghet för människan, men honan med de två ungarna ska ha siktats i Nåsten flera gånger under januari månad.
- Håga-Nåsten är ju ett relativt litet och välbesökt område, så chansen att faktiskt få en skymt av ett lo är kanske större här än på många andra ställen, säger Bo Söderström.
Johan Månsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, förklarar en avlysning från jakt i Nåsten inte skulle ha några praktiska effekter.
- Skyddet skulle inte fungera eftersom lodjuren rör sig över ett så stort område, de är bara inne i Nåsten ibland, säger han.
Däremot har licensjakten avlysts i två mindre områden, ett söder om Enköping och ett söder om Almungevägen.
- Vi har valt att avlysa jakten i områden som gränsar till grannlänen och där det finns en chans till spridning söderut. Vi får se om det finns anledning att göra en annan bedömning till nästa år, säger Johan Månsson.
Björn Cederberg menar att en föryngring så nära stadsmiljön är ett värde att verkligen slå vakt om.
- Det är ett kvitto på att vi har en hög biologisk mångfald i Uppsala. Känslan av att veta att de har rört sig här i området, vilken rikedom det är.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!