LO på facklig sommarjobbsturné

För elfte året i rad drar LO i gång kampanjen Facket i sommarland. Syftet är att informera och undersöka vilka arbetsvillkor som gäller för sommarjobbande ungdomar. På måndagen gjordes besök på arbetsplatser vid Årsta Torg i Uppsala.

Uppsala2005-07-05 00:00
Kunderna lämnar butikskylan och möts av värmen. Med bestämda steg kliver Linda Lennartsson och Magdalena Pettersen in i Nettobutiken, träffar butikspersonal och berättar om sitt ärende.
Helén Hagblom hör till de yngre anställda i butiken. Hon får frågor om arbetstider, kollektivavtal och lönevillkor.
— Jag fick mitt anställningsavtal i god tid och det har fungerat bra, säger Helén Hagblom.
Linda Lennartsson och Magdalena konstaterar att det mesta verkar vara helt i sin ordning.

14-åring för ung att hanhålla kontanter
Utanför en annan butik på torget står en kille och säljer jordgubbar.
Han är 14 år och enligt arbetsrättsliga regler alldeles för ung för att ha hand om kontanter. Linda Lennartsson och Magdalena Pettersen blir bekymrade. Det här får bli ett ärende för fackförbundet Handels.
— Det vi kan göra nu är att anmäla saken till Handels, säger Linda Lennartsson.
I fjol besökte LO i Uppsala län 1100 unga sommarjobbare på 900 arbetsplatser. Kampanjen i Uppland pågår under två veckor. Besök är planerade i bland annat Knivsta, Märsta, Tierp, Öregrund, Enköping och Hallstavik.
— Vissa branscher utmärker sig mer än andra och har stora problem. På campingar och i glasskiosker som blommar upp under sommaren är det mycket ungt och oreglerat. Det gäller även för en del hotell- och restaurangrörelser, säger Linda Lennartsson.

En av tre ungdomar har arbetsrättsliga problem
Hon uppskattar att mellan 30-40 procent av de sommarjobbande ungdomarna har varierande arbetsrättsliga problem. Det kan gälla allt från felaktiga arbetsställningar till otillåtna arbetsuppgifter eller svarta löner.
För ungdomarna själva är det inte alltid så lätt att ställa krav när man inte vet vilka regler som gäller.
— Medvetenheten börjar att bli bättre. Vi har varit ute i skolorna och berättat om kollektivavtal och olika föreskrifter, säger Linda Lennartsson.

Svenskt näringsliv uttalar sig positivt
Från Svenskt Näringslivs håll är man positiv till LO:s satsning på att värna sommarjobbande ungdomars rättigheter.
— Men det stora problemet i dag är att många ungdomar inte har något arbete, säger Inga-Kari Fryklund, regionchef på Svenskt Näringsliv i Uppland.
Hon tycker också att det är viktigt att betona att man som arbetstagare både har rättigheter och skyldigheter i arbetslivet.
— Det är bra att jobba för schysta villkor, men vi hoppas också att man från fackets sida arbetar för att få in fler ungdomar i arbetslivet under hela året genom att exempelvis acceptera en större lönespridning, säger Inga-Kari Fryklund.





UNT Fakta sommarjobb

* Före 13 års ålder är det bara tillåtet med enkelt trädgårds- och jordbruksarbete liksom försäljning av majblommor och jultidningar.
* Mellan 13 och 15 år får man ta lätta, riskfria arbeten. Det går bra att assistera i en kiosk eller affär men man får inte jobba ensam och ansvara för kassan. Maximal arbetstid är sju timmar om dagen och 35 timmar i veckan under lovtid. Kvälls- och nattarbete är förbjudet.
* Den som fyllt 15 år får ta svårare men riskfria arbeten. Maximal arbetstid är åtta timmar om dagen och 40 timmar i veckan under lovtid. Kvälls- och nattarbete är förbjudet.
* Fyller man 16 år under kalenderåret och har fullgjort sin skolplikt går det bra att ta normala, riskfria arbeten. Arbetet får omfatta högst åtta timmar per dag och 40 timmar i veckan. Nattarbete är förbjudet.
* Alla arbetstagare som är yngre än 18 år har rätt till en 30-minuters rast om dagen om arbetet är längre än fyra och en halv timme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om