Nytillträdde landshövdingen Göran Enander hade uppdraget att kröna årets lucia, 18-åriga Elin Allström. Han passade också på att fråga ut henne om hur det känns inför det kommande lussandet:
– Det är jätteroligt. Vi ska sprida ljus och glädje och det känns extra roligt att göra det med ett fantastiskt tjejgäng, svarade Elin Allström.
UNT:s läsare utsåg henne efter en rekordröstning med nära 9 000 röster. Som Charlotta Friborg, UNT:s vd och chefredaktör, påpekade under sitt tal, kommer hon och de 14 tärnorna att ha ett digert schema.
– Ni kommer att besöka runt 35 ställen, Akademiska barnsjukhuset, Frälsningsarmén, äldreboenden, företag ... Vi har räknat ut att ni kommer att möta ungefär 8 000 personer under de här dagarna, sade hon.
Det sjöngs mycket och vackert under kröningsceremonin. Förutom lucian och tärnorna deltog Domkyrkans goss- och flickkörer, där nyanlända ungdomar hade tagit plats som stjärngossar.
Projektet med nyanlända och Domkyrkans goss- och flickkörer startade redan i våras. I maj hade man också en konsert tillsammans under namnet "Körsång utan gränser".
– Vi ville göra om det och överföra det till den "svenska traditionen" lucia, som ju egentligen inte alls är särskilt svensk, säger Annica Anderbrant, domprost i Uppsala.
Hon medverkade tillsammans med tolken Azar Pettersson till att göra delar av luciakröningen tvåspråkig – på svenska och farsi.
Förutom "Lusse lella" och "Staffan stalledräng" fick åhörarna också höra "Ghoghaye Setaregan", en sång på farsi som handlar om längtan efter en älskad som är så stark att man lyfts upp till stjärnorna.
– De nyanlända fick själva välja sången och valde ut den här i våras. Flera av dem kom till Iran som barn på flykt från Afghanistan eller är födda som flyktingar där, därför talar de farsi, säger Azar Pettersson.
Så tågade den nykrönta lucian, tärnorna och körerna ut – nu börjar det ansvarsfyllda jobbet med att sprida ljus i vintermörkret.