Ljusare tider kring von Bahrska häcken
Efter flera år av överfall och andra incidenter i skogspartiet kring von Bahrska häcken har en stor röjningsinsats gjort området ljusare - och förhoppningsvis tryggare. Men en del av de boende fick själva lägga ut pengar för röjningen.
Per Fåhraeus är ordförande i bostadsrättsföreningen Bellman. I bakgrunden syns de delar av von Bahrska häcken som föreningen blev tvungna att betala utgallringen av.
Foto: Oscar Segerström
Otryggheten har ökat i takt med att grönområdet har blivit allt mer övervuxet av sly och vegetation. "En utsatt plats" enligt polisen, där gärningsmän har haft lätt att slinka undan på de skuggiga småvägarna. Efter påtryckningar från inte minst de boende, inledde kommunen, polisen och flera andra parter under hösten en gemensam nätverkssatsning på området - "trygghetsskapande röjningsåtgärder."
- Vi har röjt av häckpartiet på bägge sidor om gång- och cykelvägarna längs en sträcka av flera hundra meter. Tidigare har det varit väldigt mörkt där, det har känts lite kymigt att vistats där även mitt på dagen, säger Karin Lindgren, arbetsledare på Parkgruppen hos Uppsala kommuns förvaltning för produktion, teknik och service (UTS).
Röjningsarbetet, som medföljts av ökade belysningsåtgärder, har mötts av stor lättnad från de boende.
- Vi är jätteglada. Det är en helt annan känsla i området nu, och den nya belysningen är bra. Men det borde inte ha fått växa igen som det gjort, säger Per Fåhraeus, ordförande i bostadsrättsföreningen Bellman.
Lika glad är han inte över att föreningen fick punga ut med en större summa pengar för att få sin egen del av häckområdet undanröjd. Medan kommunen bekostade huvuddelen av insatsen, partiet mellan Gamla Uppsalagatan och Råbyleden, utelämnades till stor del ett område norr om Bellmansskolan, där ett 60-tal lägenheter som ingår i bostadsrättsföreningen finns.
- Kommunen gick inte med på att röja här, det fanns tydligen inte pengar till det. Jag tycker att det är dåligt, det ska inte vara vår sak att själva bekosta tryggheten i området, säger han.
- Men nu är det gjort, och det är som sagt bra. Det handlar ju inte bara om oss som bor här. Området är också en passage för många på väg till eller från Heidenstams torg, betonar Per Fåhraeus.
Nästa höst avslutar Parkgruppen på kommunen röjningsarbetet. Då ska mer sly och grönska bort i resten av det berörda området.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!